SAD žele istragu o masovnoj grobnici

© AFP 2023Forenzičari UN na mestu masovne grobnice u Mališevu
Forenzičari UN na mestu masovne grobnice u Mališevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države žele da tužilaštvo za ratne zločine i sudovi u Srbiji istraže slučajeve poput nedavno otkrivene masovne grobnice u Rudnici kod Raške, u kojoj su pronađena tela kosovskih Albanaca, i da kazne počinioce, izjavio je ambasador SAD za ratne zločine Stiven Rap.

„Ne želimo da donosimo preuranjene zaključke o tome ko je i za šta kriv, ali u masovnoj grobnici su pronađena tela, veliki broj tela, ljudi koji su upucani u potiljak, da bi neko pokušao da taj zločin zataška. Mi želimo da vidimo istragu i, bez ikakvog prejudiciranja da o krivici neke određene osobe, želimo da taj slučaj vidimo na sudu i želimo da krivci budu kažnjeni, rekao je Rap za beogradski magazin „Nedeljnik, prenosi Beta.

Funkcioner Stejt departmenta rekao je i da SAD neće odustati od rešavanja ubistva braće Bitići, američkih državljana poreklom sa Kosova.

„Potrebno je pronaći i one koji su to naredili i one koji su to izveli. Ni ja lično, ni ambasador (SAD u Srbiji) Majkl Kirbi, ni svaki budući američki ambasador neće se smiriti dok ovaj slučaj ne dobije epilog. Ne samo zato što mislimo da je to važno za Sjedinjene Države, već i zato što je to jako važno za Srbiju, rekao je Rap.

Na pitanje o istrazi za trgovinu ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, ambasador Rap je rekao da će zvaničnicima u Prištini preneti stav da SAD žele da vide „usvajanje zakonske regulative i osnivanje suda, koji bi imao sedište van teritorije Kosova.

„Želimo rigorozni program zaštite svedoka, nastavak rada na saznanjima Klinta Vilijamsona i predstavljanje podataka do kojih je on došao. Odgovorni za zločine, bilo da govorimo o otmicama, ubistvima ili trgovini organima, moraju da odgovaraju, rekao je Rap.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala