Mekalister će slati izbalansirane izveštaje o napretku Srbije

© AFP 2023Dejvid Mekalister
Dejvid Mekalister - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, danas boravi u Beogradu, gde se sastaje sa zvaničnicima Srbije kako bi upotpunio izveštaj o napretku Beograda na putu evrointegracija. U razgovoru sa predsednikom Tomislavom Nikolićem Mekalister je rekao da namerava da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku Srbije.

Mekalister je naglasio da je Srbija puno toga učinila istakavši da će uložiti maksimalne napore da pomogne da se prva poglavlja otvore što je ranije moguće.

Poglavlja 23 i 24 su osnova i ona će biti prva otvorena, rekao je Mekalister i dodao da je njegova namera da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo napretkom dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da će proces usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU ići korak po korak.

Nikolić je ukazao da je važno da problemi budu objektivno i činjenično prikazani kako bi oni mogli da budu rešavani brzo i efikasno i naglasio odlučnu posvećenost rukovodstva Srbije stvaranju moderne i uređene države.

Mi ne odstupamo sa evropskog puta, ali postoje brojne opstrukcije od strane onih koji ne žele da Srbija bude deo evropske porodice, ili makar ne žele da nas ova vlast uvede u Evropsku uniju, naglasio je Nikolić, saopštila je pres-služba predsednika.

Izrazivši nadu da će prva poglavlja biti otvorena do kraja godine, Nikolić je istakao da se reforme sprovode, uspostavlja pravna i ekonomska stabilnost i stvaraju uslovi za što skorije otvaranje prvih poglavlja.

Mi želimo da gradimo izvanredne odnose sa Zapadom, a pri tome ne želimo da rušimo izvanredne odnose sa istokom, pre svega sa Rusijom, naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da pažljivo čita izveštaje izvestilaca i da oni govore i o onome ko ih sastavlja, kao i onome što je tema izveštaja.

Veoma je važno da problemi budu objektivno i činjenično prikazani, kako bi nadležni mogli da ih rešavaju brzo i efikasno, dodao je Nikolić.

Mekalister je tokom susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem pozdravio reformske mere Vlade Srbije i rekao da je napredak Srbije na evropskom putu u 2015. godini ne samo moguć, nego i realan.

Iz Vlade je saopšteno da je Vučić upoznao izvestioca Evropskog parlamenta sa ekonomskim i merama fiskalne konsolidacije, kao i svim drugim merama koje Vlada sprovodi radi unutrašnje i regionalne političke i ekonomske stabilnosti.

Uoči usaglašavanja i glasanja o Rezoluciji o procesu evropskih integracija Srbije u Evropskom parlamentu, Mekalister i Vučić razgovarali su o unutrašnjoj situaciji u Srbiji, Briselskom dijalogu sa Prištinom, regionalnoj saradnji i drugim pitanjima važnim za evropske integracije Srbije.

Na sastanku je učestvovao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Ima još posla do otvaranja pregovaračkih poglavlja

Mekalister je uoči posete Beogradu za Radio B92 rekao da je dijalog i dogovor o pravosuđu premijera Srbije i Kosova 9. februara u Briselu „dobar znak i korak napred", ali da to nije dovoljno za otvaranje pregovoračkih poglavlja.

„Moj stav je da ovo treba da bude godina u kojoj će biti otvorena prva poglavlja. Daću sve od sebe, ali glavni posao mora da obavi Srbija, a odluku da donese Evropski savet", rekao je Mekalister.

On je prethodno posetio Prištinu, gde se susreo sa najvišim kosovskim zvaničnicima, kao i Kosovsku Mitrovicu gde je razgovarao sa predstavnicima kosovskih Srba.

U izjavi novinarima ocenio je da je poseta Kosovu bila vrlo uspešna. U razgovoru sa predstavnicima kosovskih Srba i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom na razmatranju su bila različita pitanja, a najvažnije je, kako on smatra, bilo poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Poglavlje 35 je veoma važno za vašu zemlju. To poglavlje bavi se normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine. Drago mi je da su 9. februara razgovori između delegacija Srbije i Kosova u Briselu bili uspešni i mislim da je upravo to pravac u kom treba da nastavimo da se krećemo", rekao je on.

Mekalister je napomenuo da normalizacija odnosa Beograda i Prištine treba da se odvija paralelno s pregovorima o drugim temama. On je izrazio zabrinutost zbog povećanog broja kosovskih Albanaca koji traže azil u Nemačkoj i drugim zemljama Evropske unije, napominjući da tim ljudima treba objasniti da nemaju šanse da po tom osnovu ostanu u Uniji i da se za njih mora pronaći neko drugo rešenje.

Upitan kako komentariše dosadašnji napredak Beograda na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je da je jasno da je Srbija odlučila da ide putem članstva u EU i da je to dobra odluka. On je dodao da je EU spremna za nove članove, ali da je potrebno i vreme tokom kojeg će se Beograd pripremiti za članstvo.

„Iskoristiću sastanke sa predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem, kao i sa predstavnicima svih političkih stranaka, ali ne samo stranaka već i nevladinih organizacija i mnogim drugima, da ih saslušam. Želim da slušam, želim da čujem šta imaju da mi kažu i želim da na osnovu toga stvorim sopstvenu sliku o Srbiji".

Mekalister je dodao da je pred Srbijom, kako je rekao, put koji će biti dug i težak, ali da je 2015. godina „dobar trenutak" da se otvore prva poglavlja u pregovorima sa Briselom. On je napomenuo da nije na njemu kao izvestiocu da donosi tu odluku, već da o tome odlučuju zemlje članice kroz institucije EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju podsetio je da je u januaru podneo prvi Nacrt svog izveštaja i da je na njega podneto 222 amandmana, dodajući da se nada da će na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, koja se održava u martu, moći da predstavi svoj izveštaj.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala