Kinezi slave godinu Ovce – nije vreme za rađanje dece

© AFP 2023Pripreme za kinsku Novu godinu
Pripreme za kinsku Novu godinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kini, ali i širom sveta proslavlja se početak Lunarne nove godine, godine vladavine Ovce, u kojoj se prema verovanju, ne preporučuje začinjanje potomstva. Poput Božića u Srbiji, ia kineska Nova godina je porodični praznik. Tada stotine miliona ljudi putuje svojim kućama, što se smatra najvećom godišnjom migracijom na svetu.

U Kini se Lunarna nova godina zove i Prolećni festival, a proslava počinje velikim obrokom koji okuplja porodicu veče pred Novu godinu.

Šef Katedre za kineski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, Radosav Pušić kaže za Sputnjik da je to porodični praznik.

„Najvažnije je da je to, u stvari, najveći kineski praznik koji je na neki način sličan našem Božiću. Izvorno, to je praznik kojim se ispraća sve što je loše, što je staro, i dočekuje se ono što priželjkujemo, što je novo, i u tom novom pomažu nam duhovi predaka."

Postoji mnoštvo običaja i rituala karakterističnih za proslavu kineske Nove godine. Prozori domova ukrašeni su crvenim papirima rezanim na tradicionalan način, a crvena boja kod Kineza simbolizuje život i nje se plaše zli demoni i zle sile.

„Drugi aspekt su različita jela koja se spremaju za kinesku Novu godinu, zavisno od toga da li je u pitanju jug Kine ili sever. Dominiraju i rezanci koji svojom dužinom podsećaju na dugovečnost ili kineske valjuške koje obuhvataju različite prelive. Ta različitost upakovana u jedno — to je, u stvari, život koji živimo", kaže profesor Pušić.

Lunarna ili kineska Nova godina državni je praznik u mnogim zemljama u kojima živi kineska populacija — Tajvanu, Singapuru, Maleziji, Vijetnamu, Japanu, Južnoj Koreji.

U Kini je neizbežan vatromet, dok se izvan Azije uglavnom održavaju karnevali. Najveće proslave kineske Nove godine van Kine su u Njujorku, San Francisku, Parizu, Londonu i Berlinu.

Pred nama je godina Ovce i verovanje kaže da će biti uspešna.

„Do 17. veka Kinezi su hiljadama godina verovali da se u toj godini može očekivati puno dobrih stvari. Međutim, od 17. veka postoji i drugo verovanje koje je i danas u Kini zastupljeno — a to je da nije dobro rađati decu u godini Ovce, odnosno deca koja su rođena te godine neće imati dobro sudbinsko usmerenje. Tako da Kinezi širom sveta i naravno u NR Kini, a posebno oni koji veruju u takva predskazanja, izbegavaju da rađaju decu tokom ove godine", objašnjava profesor Pušić.

 

Nije sve tako crno za decu godine Ovce. Ona se smatraju odanom i darežljivom, a ima onih roditelja koji žele da im bebe baš budu rođene u godini Ovce.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala