Memoari Aleksa Fergusona: I čvrsta ruka i očinska figura zvezdama Mančester junajteda

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaAleks Ferguson
Aleks Ferguson - Sputnik Srbija
Pratite nas
U knjizi, ser Aleks opisuje svoj životni put, od dečačkih dana u Govanu, glazgovskoj siromašnoj četvrti, do časa kada je poslednji put izašao kroz tunel Old Traforda.

Kada je Ferguson preuzeo klupu Junajteda, klub se nalazio u zoni ispadanja. Za četvrt veka, uspeo je da stvori globalni fenomen koji ima 650 miliona navijača širom sveta. Njegovu viziju, sposobnost i energiju nisu mogli da pomute nikakvi seizmički potresi koji su tokom vremena pretili da potkopaju njegove planove.

Knjiga je zanimljiva ne samo ljubiteljima fudbala, već i svima onima koji žele da nauče ponešto o menadžmentu ili odnosima sa javnošću. Ser Aleks na iskren i otvoren način opisuje kako je stvorio fudbalsku akademiju iz koje su potekli Rajan Gigs, Dejvid Bekam, Niki Bat, Pol Skols i braća Nevil.

Za admirala Nelsona ljudi su govorili kako je jedini čovek koji svoju posadu ume da drži u gvozdenoj ruci, ali i u svilenoj rukavici. Čitajući memoare Aleksa Fergusona stiče se utisak da je i on imao sličnu sposobnost. Svoje vrhunske igrače – Roja Kina, Rajana Gigsa, Erika Kantonu, Ruda van Nistelroja i ostale, vodio je čvrstom rukom, ali je i brinuo o njima i ohrabrivao ih. Za Dejvida Bekama bio je očinska figura.

Na provokativan način i sa dozom engleskog humora, ser Aleks opisuje rivalstvo sa klubovima kao što su Liverpul, Arsenal i Čelsi, i sa drugim menadžerima poput Rafe Beniteza, Žozea Murinja ili Arsena Vengera.

 

Aleks Ferguson rođen je 1941. godine u Govanu, u Škotskoj. Igrao je za Glazgov Rendžerse, klub za koji je navijao od detinjstva. Pre nego što je sa Aberdinom osvojio Kup pobednika kupova, trenirao je Ist Stirling i Sent Miren. U Mančester junajted dolazi 1986. godine i sa njim je osvojio 38 trofeja. On lično ima zbirku od 49 trofeja, što ga čini najuspešnijim britanskim menadžerom svih vremena. Vitezom je proglašen 1999. godine, a sa kormila Mančestera povukao se 2013, međutim ostao je u klubu kao direktor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala