Dogovor Putina, Merkelove i Porošenka o praćenju primirja

© AP Photo / Dmitry LovetskyPosmatračka misija OEBS-a u Ukrajini
Posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vođe Nemačke, Rusije i Ukrajine – Angela Merkel, Vladimir Putin i Petro Porošenko – dogovorili su konkretne mere koje će omogućiti posmatračima OEBS-a da nadgledaju primirje na terenu u istočnoj Ukrajini, saopštio je danas Berlin.

Tri lidera su se o ovome dogovorila sinoć u telefonskom razgovoru nemačke kancelarke sa dvojicom predsednika.

„Imajući u vidu situaciju u Debaljcevu" troje lidera „dogovorilo se o konkretnim merama koje će dozvoliti OEBS-u da nadzire situaciju na terenu" pošto sporazum iz Minska predviđa početak povlačenja teškog naoružanja od utorka 17. februara, napisao je u saopštenju portparol nemačke Vlade Stefen Zibert.

Tim posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju zadužen za monitoring prekida vatre zbog sukoba koji se tamo vode nije mogao da uđe u Debaljcevo, gde još uvek nije počelo povlačenje teškog naoružanja koje je bilo predviđeno za ponoć.

Aerodrom Donjeck - Sputnik Srbija
Uzajamne optužbe Kijeva i ustanika, mir pod znakom pitanja

Zvaničnici Vlade u Kijevu i ustanici uzajamno se optužuju za napade koji ih sprečavaju da povuku tenkove, raketne bacače i tešku artiljeriju sa linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Pre nego što je Angela Merkel sinoć razgovarala sa dvojicom predsednika, ona i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali su o toj temi sa Putinom i tada su od njega zatražili da izvrši pritisak na ustanike da prestanu da pucaju, rekao je portparol nemačke Vlade.

Na terenu, borbe se i dalje vode oko Debaljceva, železničkog čvora koji se nalazi 65 kilometara od Donjecka i oko petnaest kilometara od luke Marijupolj, u južnom delu linije fronta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala