Oskrnavljeno 250 nadgrobnih spomenika na jevrejskom groblju

© Sputnik / Valerij Meljnikov / Uđi u bazu fotografijaJevreji
Jevreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel i danska premijerka Hele Torning-Šmit izrazile su želju da Jevreji ostanu da žive u tim zemljama i savetovale im da ne emigriraju. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je prethodno poziv Jevrejima u Evropi da se presele u Izrael nakon subotnjeg napada na sinagogu u Danskoj.

Francuske vlasti su potom u nedelju saopštile da je oskrnavljeno 250 nadgrobnih ploča na jevrejskom groblju u selu Montri, na severoistoku Francuske.

Reč je o najtežem skrnavljenju groblja u Francuskoj. Stotine nadgrobnih ploča na jevrejskom groblju u Alzasu na istoku zemlje srušeno je u vandalskom činu za koji je osumnjičeno pet maloletnika uzrasta od petnaest do sedamnaest godina. Policija ih je uhapsila nakon što se jedan od njih predao i otkrio identitet saučesnika. Njima preti kazna do sedam godina zatvora.

Ukupno je oskrnavljeno 250 nadgrobnih spomenika. U Francuskoj je ovaj događaj izazvao snažne osude nakon terorističkih napada u Parizu i napada u Kopenhagenu u kojima su na udaru bili Jevreji.

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je sunarodnike da se osveste, kako je rekao, i poručio Jevrejima da je njihovo mesto u Evropi, a naročito u Francuskoj. Predstavnici jevrejske zajednice u ovoj zemlji saopštili su da je 2014. godine udvostručen broj antisemitskih napada u odnosu na prethodnu godinu, koji sve češće poprimaju razmere fizičkog nasilja.

Izraelski listovi su proteklog vikenda pisali o smrtnoj opasnosti koja preti Jevrejima u Evropi. Premijer ove zemlje Benjamin Netanjahu ponovio je poziv evropskim Jevrejima da se sklone u Izrael, a njegovu reakciju su osudili evropski lideri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala