Nikolić podržava generala Dikovića

© East News / Srđan IlićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je najavio istragu protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Diković, ne shvata da treba da bude samostalan i da razmisli „šta on to kopa po Srbiji“.

„Sada će meni jedan čovek iz Srbije, koji je vrhovni tužilac za tu materiju u zemlji, 16 godina posle bombardovanja, da kaže da će nešto da ispituje. I mandat mu je istekao. Neka malo razmisli šta on to kopa po Srbiji. Ali, nije jedini. Počela je ponovo neka orkestrirana kampanja“, kazao je Nikolić u intervjuu za Politiku.

Predsednik je kazao da tužilac za ratne zločine u Srbiji ne treba da bude „pion Haškog tribunala, niti ruka koja treba da potpisuje dekrete koji stižu iz Haga“.

„Svaki tužilac treba da bude samostalan, i on u Srbiji ima tu potpunu samostalnost, ali nema nezavisnost. On (Vukčević) misli da je organ nekog drugog samostalnog tužilaštva“, kazao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da stoji uz generala Dikovića i da zna da je Diković „čestit čovek“ i da je siguran da nije „nikakav ratni zločinac“.

Fond za humanitarno pravo nedavno je objavio dosije u kojem se nalaze dokazi da je 37. Motorizovana brigada, kojom je komandovao Diković, učestvovala u ratnim zločinima 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Nakon novih dokaza koje je Fond izneo, Vukčević je najavio pokretanje istrage u slučaju „Diković“.

Nedopustiv pritisak na tužioca Vukčevića

Demokratska stranka ocenila je danas nedopustivim pritisak predsednika Srbije Tomislava Nikolića na tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji je najavio istragu protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

„Nemoguće je prisetiti se slučaja u novijoj evropskoj istoriji da je predsednik neke države pritiskao tužilaštvo na način na koji to danas čini Nikolić, bezmalo preteći Vukčeviću da 'malo razmisli šta to kopa po Srbiji' – isključivo zbog najave istrage o navodima da je načelnik Diković umešan u ratne zločine“, navodi DS.

DS ističe da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, a da je teret dokazivanja na pravosudnim organima.

Ta stranka navodi da je Nikolić – umesto da zauzme stav poštujući vladavinu prava, građenu uprkos njegovom velikom protivljenju i politici koju je on godinama zastupao – izabrao da javno, preko medija, preti Vladimiru Vukčeviću.

Predsednik na taj način, kako ocenju DS, pokazuje da suštinski ne razume ni koncept pravne države, ni vladavine prava, ni procesuiranja ratnih zločina, a samim tim ni evropske vrednosti za koje se „očigledno, samo deklarativno zalaže“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala