Može li Vučićeva poseta Zagrebu poboljšati srpsko-hrvatske odnose?

© AFP 2023Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će prisustvovati inauguraciji novoizabrane hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Vučić je izjavio da u Zagreb nosi poruku mira i saradnje, kao i da je politička stabilnost važnija od lične i političke sujete.

Nekoliko izjava novoizabrane predsednice Hrvatske, koja je, između ostalog, rekla da u Hrvatskoj žive samo Hrvati, a Vojvodinu u jednom intervjuu odvojila od Srbije, izazvale su burne reakcije u srpskoj javnosti. Poslednji događaj koji je uzdrmao srpsko-hrvatske odnose bila je odluka Međunarodnog suda pravde da odbaci hrvatsku tužbu i srpsku protivtužbu za genocid. Na dnevnom redu, na kraju, našla se dilema oko odlaska srpskih predstavnika na predsedničku inauguraciju u Zagreb.

Za Milojka Budimira, predsednika Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske, retorika Kolinde Grabar Kitarović stoji na pozicijama iz devedesetih godina prošlog veka. Vučićev odlazak na inauguraciju, po njegovom mišljenju, neće doneti nikakve promene u srpsko-hrvatskim odnosima, a za Srbe iz Hrvatske bilo bi jedino prihvatljivo ukoliko bi Hrvatska počela da primenjuje Bečki sporazum o sukcesiji. Prema Aneksu toga sporazuma, Hrvatska je obavezna da izbeglim Srbima vrati imovinu u skladu sa stanjem na dan 31. decembra 1990. godine, što se nije desilo ni do danas. 

© Flickr / Kokkalis ProgramNekoliko izjava novoizabrane predsednice Hrvatske, koja je, između ostalog, rekla da u Hrvatskoj žive samo Hrvati, a Vojvodinu u jednom intervjuu odvojila od Srbije, izazvale su burne reakcije u srpskoj javnosti
Nekoliko izjava novoizabrane predsednice Hrvatske, koja je, između ostalog, rekla da u Hrvatskoj žive samo Hrvati, a Vojvodinu u jednom intervjuu odvojila od Srbije, izazvale su burne reakcije u srpskoj javnosti - Sputnik Srbija
Nekoliko izjava novoizabrane predsednice Hrvatske, koja je, između ostalog, rekla da u Hrvatskoj žive samo Hrvati, a Vojvodinu u jednom intervjuu odvojila od Srbije, izazvale su burne reakcije u srpskoj javnosti
Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, kaže za Sputnjik da Srbija i Hrvatska imaju jedan set nerešenih pitanja koja je trebalo rešiti ranije. Godina 2000. uzima se kao nulta godina u srpsko-hrvatskim odnosima, zato što je te godine otpočela demokratizacija obe države. Međutim, umesto da smo rešili sva sporna pitanja, ona su do danas ostala otvorena. 

Popov očekuje da će nova hrvatska predsednica promeniti retoriku koja ju je karakterisala pred izbore, s obzirom na njeno bogato međunarodno iskustvo. Kolinda Grabar Kitarović bila je ministarka spoljnih poslova Hrvatske, visoki funkcioner NATO-a i ambasadorka Hrvatske u SAD. Sa druge strane, prema mišljenju Popova, postoji mogućnost da nova hrvatska predsednica radi pod pritiskom HDZ, stranke kojoj je do pre nekoliko dana pripadala, a koja je radikalizovana izborom Tomislava Karamarka za predsednika. Kako je najavljeno, inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović prisustvovaće 88 stranih delegacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala