Protest u Beogradu zbog prodaje državne imovine

© Foto : skrinšotMilivoje Antić
Milivoje Antić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Mreže za restituciju protestovali su danas ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu kako bi ukazali na neophodnost sprovođenja restitucije građevinskog zemljišta u državnoj svojini, pre nego to zemljište bude ponuđeno na tržištu.

„Mi pokušavamo da dostavimo novom direktoru nešto što se krije, iako je objavljeno u Službenom glasniku, a to su odluke Ustavnog suda kojima se potvrđuje da je bez obzira na sve privatizacije u poslednjih 25 godina građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište ostalo u vlasništvu države“, rekao je novinarima predstavnik Mreže za restituciju u Srbiji Milivoje Antić.

Prema Antićevim rečima, Mreža za restituciju podržava stav novog direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare da nijedno preduzeće sa nepokretnostima koje se potražuju u restituciji neće biti prodato.

„Za razliku od njegovih prethodnika, koji su nas proglašavali državnim neprijateljem, njemu dajemo podršku. Malo je suludo da moramo da pohvalimo nešto što je samo poštovanje zakona, ali, nažalost, svi njegovi prethodnici bili su na tom nivou nepoštovanja zakona“, rekao je Antić.

On je dodao da su postupci privatizacije u Srbiji proteklih godina doneli mnogo troškova i socijalnih problema.

Antić je naveo da „tajkuni“ nemaju pravo na prisvajanje zemljišta koje je u državnom vlasništvu, već jedino mogu da plaćaju građevinsku naknadu.

„Njihovi pokušaji da prisvoje to zemljište, ili nastave da ga koriste, skandalozni su, a skandalozno bi bilo i da Vlada nastavi da im dozvoljava da ostanu u statusu besplatnog korišćenja i održe monopol koji imaju nad državnom imovinom, koja nije njihova“, istakao je on.

Antić je ocenio da oni investitori koji su učestvovali u privatizacijama, nisu platili nikakvu naknadu za korišćenje zemljišta.

„Nisu ništa platili niti procenili. Ako su nekome platili za građevinsko i poljoprivredno zemljište, to su platili nekom političaru na ruke, znači državi nisu doneli nikakvu korist, već veliku štetu“, rekao je Antić.

On je rekao da će Mreža za restituciju ubrzo zatražiti od nadležnog ministarstva i izmene Zakona o restituciji, kako bi se uvela supstitucija, odnosno zamena neke imovine, koju nije moguće vratiti, drugom imovinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala