Dan posle potpisivanja sporazuma 10 mrtvih u napadu kijevskih snaga

© Sputnik / Dan Levy / Uđi u bazu fotografijaDonetsk after shelling
Donetsk after shelling - Sputnik Srbija
Pratite nas
Desetoro ljudi, među kojima je bilo i dece, poginulo je, a mnoštvo ih je ranjeno u ratom razorenoj ukrajinskoj oblasti Donbas u petak rano ujutru, kada su ukrajinske snage nastavile sa granatiranjem područja Donjecka i Luganska.

Samo dan nakon postizanja Minskog sporazuma kijevske snage nastavile sa granatiranjem Donbasa

Angela Merkel i Petar Porošenko - Sputnik Srbija
Merkelova: Putin ubedio ustanike da pristanu na primirje
Desetoro ljudi, među kojima je bilo i dece, poginulo je, a mnoštvo ih je ranjeno u ratom razorenoj ukrajinskoj oblasti Donbas u petak rano ujutru, kada su ukrajinske snage nastavile sa granatiranjem područja Donjecka i Luganska.

Ukrajinska artiljerija ponovo je otpočela granatiranje Donjecka i Luganska rano u petak, neposredno nakon što su u Minsku okončani mirovni pregovori.

Prema preliminarnim informacijama, dobijenim od hitnih službi samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, mnoge kuće su oštećene a javne službe (komunalne usluge) odsečene.

Napad se odigrao manje od dana nakon što je na sastanku lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine u Minsku uspešno dogovoren prekid sukoba u Donbasu.

Pored ostalog, dogovor koji se sastoji od 13 tačaka podrazumeva prekid vatre počev od 15. februara i povlačenje teškog naoružanja i stranih vojnih formacija.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Prekid vatre od ponoći 15. februara
Istovremeno, dokument od Ukrajine zahteva da se obaveže na prihvatanje novog Ustava i implementaciju zakona koji bi „nekim delovima oblasti Donjecka i Luganska“ dozvoljavao poseban status.

Zamenik komandanta štaba ustanika samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da ukrajinske snage bezbednosti ne pokazuju spremnost za ispunjavanje dogovora o prekidu vatre, postignutog u Minsku na sastanku šefova država „Normandijske četvorke“.

„Nakon potpisivanja mirovnog memoranduma, ukrajinska strana naglašavala je da će ispuniti sve uslove za očuvanje mira, ali je ispalo da je već na početku taj dogovor prekšila“, izjavio je Basurin.

Prema njegovim rečima, ljudi u Donbasu nastavljaju da ginu. 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala