Milica, dete bez prava na slobodu

Milica Đorđević iz Prizrena
Milica Đorđević iz Prizrena - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Sanjam da sam Nindža-kornjača, i onda razmišljam da kao nindža moram da se borim za pravdu...“ – ovim rečima počinje dokumentarni film o Milici Đorđević iz Prizrena, detetu u Evropi koje ne zna značenje reči sloboda.

Film prati Miličino rođenje i život, a ujedno prikazuje i stradanje srpskog naroda u ovom delu Kosova i Metohije. Dokumentarac je i saga o majci i detetu koji su okruženim neprijateljski nastrojenim ljudima, a ipak uspevaju da opstanu na Kosovu.

Jelena Petković
Jelena Petković - Sputnik Srbija
Jelena Petković
Uz pripovedanje same Milice, njene majke Evice i njihovog komšije Adama Mujovića, osamdesetogodišnjeg Albanca, koji je zbog Milice primio pravoslavlje i koji joj je jedini prijatelj i drug u igri, vidi se kako život zna da se čudno poigra.

„Jedinica srpskog Prizrena“, Milica ove godine završava treći razred. Škola joj je u crkvi. Učitelj Vuk Danilović se pre tri godine jedini prijavio na konkurs koji je raspisao Vladika Teodosije tražeći učitelja za Milicu. On svakog dana dolazi iz Berana samo zbog Milice koja mu je ujedno i poslednja „generacija“ đaka. Da li će i gde Milica nastaviti školovanje za sada se ne zna.

Autorka filma, novinarka Jelena Petković kaže da je „Milica“ film o našoj savesti.

„Danas, u 21. veku, u civilizovanom svetu, ona živi bez prava na slobodu, na dečju igru. Svaki dan ustaje u nadi da će se probuditi u okruženju sa drugarima. Ali, stvarnost je drugačija. Jednog dana će se upitati – zašto? A kako mi odrasli da joj odgovorimo na to pitanje? Film je napravljen sa željom da dokumentuje stvarnost kakva jeste i sa ciljem da ukaže i na problem sa kojim će se mala Milica uskoro suočiti, jer će poći u peti razred i biće joj potrebne neke nove stvari, ali i novi nastavnici. Cilj ovog dokumentarca je da iz perspektive Srba koji žive u Prizrenu pokaže kako izgleda svakodnevica. Mislim da će Beograđani po prvi put imati mogućnost da vide lica i drugih Srba, koji žive u Prizrenu, koji govore iz svoje perspektive o sadašnjosti i okruženju“, kaže Jelena Petković.

Ona se zahvalila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji raško-prizrenskoj i vladici Teodosiju uz čiji blagoslov je ovaj film snimljen, kao i Prizrencu Spasi Andrijeviću iz sela Novake, Medija centru Čaglavica, kolegi novinaru Budimiru Ničiću, Danijeli Mitić i autoprevozniku „Kimko“ koji su pružili dragocenu pomoć kako bi ovaj film bio snimljen.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala