Hrvatska ne može ništa da uradi povodom dobrovoljaca

© Aleksandar Maksimenko / Uđi u bazu fotografijaBataljon Azov
Bataljon Azov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Briselu da ne može ništa da učini povodom učešća hrvatskih državljana u borbama u Ukrajini, sve dok jedinica u kojoj se bore ne bude proglašena terorističkom organizacijom.

„Dok god to nije teroristička organizacija, mogu na to gledati sklono ili nesklono, ali ne možemo ništa“, rekao je Milanović komentarišući to što se dobrovoljci iz Hrvatske bore u Ukrajini na strani ukrajinskih snaga, saopštila je Vlada Hrvatske.

Vesna Pusić - Sputnik Srbija
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zapanjeno izjavom Vesne Pusić
On je dodao da se u Ukrajini bore i državljani drugih država.

„No, ako se to poveže s terorizmom, ne samo u Ukrajini nego i na Bliskom istoku, ako neki ljudi učestvuju u jedinicama islamskih ekstremista, to je ozbiljnije. Onda države, a među njima i Hrvatska, traže načina da na to deluju“, rekao je hrvatski premijer.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas „zabrinutost i zapanjenost“ zbog izjave hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić u kojoj je potvrdila da dobrovoljci iz Hrvatske učestvuju u sukobima u Ukrajini na strani ukrajinskih snaga.

Rusko ministarstvo prenosi navode da je više hrvatskih građana angažovano u „ozloglašenom Azovskom batoljonu koji su obrazovali ekstremno desničarski aktivisti“.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da je neprihvatljivo učešće „stranih plaćenika, uključujući one iz Hrvatske“, u ukrajinskom unutrašnjem sukobu, i podseća da je danas potpisano više dokumenata o sprovođenju sporazuma iz Minska, između ostalog – o „povlačenju stranih naoružanih grupa, vojne opreme i plaćenika sa ukrajinske teritorije pod nadozorom OEBS-a“ i o „razoružanju svih nelegalnih grupa“.

Vesna Pusić je juče rekla da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini na strani ukrajinske vojske, ali da zasad nema informacija o priključivanju paravojnim formacijama i da sve prati Sigurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske.

Mediji su proteklih dana pisali da se na ratištima u Ukrajini nalazi oko 30 državljana Hrvatske i to u Azovskom bataljonu, dobrovoljačkoj paravojnoj formaciji sa sedištem u Mariupolju. Time su se, kako prenose mediji, našli nasuprot Srba koji se bore na strani proruskih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala