Kapetan „Koste Konkordije“ osuđen na 16 godina zatvora

© AP PhotoFrančesko Sketino
Frančesko Sketino - Sputnik Srbija
Pratite nas
Frančesko Sketino, nazvan „kapetan kukavica“, proglašen je krivim za smrt 32 osobe koje su se utopile kada se brod prevrnuo kod ostrva Điljo u Tirenskom moru.

Kapetan kruzera „Kosta Konkordija“ Frančesko Sketino osuđen je na 16 godina zatvora zbog smrti 32 osobe koji su se utopile 2012. godine kada je taj brod potonuo.

Kako podseća britanski Bi-Bi-Si, suđenje Sketinu počelo je u julu 2013. godine u toskanskom gradu Grosetu.

Tužilac Marija Navaro je tokom suđenja rekla da je Sketino odgovoran za višestruko ubistvo iz nehata, izazivanje nesreće i napuštanje broda pre nego što je utvrdio da su svi putnici na sigurnom.

Navarova je u svom završnom govoru istakla da je suđenje pokazalo kako je Sketino „razmišljao isključivo samo o sebi“ i da se spasao a da „nije pokvasio ni cipele.

U tragediji „Koste Konkordije“ život su izgubila 32 putnika i člana posade, a kruzer je razmontiran na delove.

„Konkordija“ dva puta veća od „Titanika“, kretala se brzinom od 16 čvorova, a na njoj se nalazilo 4.229 ljudi iz 70 država, kada je udarila o stene ostrva Điljo u Tirenskom moru. Zaposleni na brodu optužili su kapetana da je skrenuo sa utvrđenog kursa broda, za šta nije imao odobrenje, preneo je RTS.

Sketino, čije je suđenje počelo u julu prošle godine, zbog svog ponašanja nakon udara broda o stene stekao je nadimak „kapetan kukavica“. Samo 29 minuta pošto je naložio putnicima i posadi da se evakuišu, napustio je brod na kome su se nalazile još stotine ljudi.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala