Srbija će tražiti podatke o klijentima HSBC banke

© AFP 2023HSBC
HSBC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će zatražiti od švajcarskih poreskih vlasti informaciju o računima građana iz Srbije koji su držali novac u švajcarskom ogranku britanske banke HSBC, izjavio je vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Marko Marinković.

Sputnjik je juče preneo da je ta banka pomagala bogatim klijentima —uključujući i klijente iz Srbije — da izbegnu poreze i sakriju milione dolara. Na listi od 200 zemalja Srbija se po broju klijenata nalazi na 106. mestu sa 38 klijenata i ukupno 46,6 miliona dolara.

Marinković je nakon skupa u Uniji poslodavaca Srbije kazao novinarima da još nije utvrđeno da li je ta informacija tačna, ali da će Poreska uprava, zajedno sa drugim nadležnim organima, posvetiti tome „maksimalnu pažnju".

„Čak i da imamo i da znamo identitet lica i iznose koje su iznosili iz zemlje, nismo u mogućnosti da ih obelodanimo, zato što to predstavlja službenu tajnu; jer ukoliko je istina to što je napisano u medijima onda sigurno zavređuje pažnju istražnih organa, a protivzakonito je otkrivati detalje iz istrage", rekao je Marinković.

On je dodao da i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji takođe zabranjuje Poreskoj upravi da iznosi podatke o fizičkim licima, poreskim obveznicima i njihovim poreskim obavezama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala