U Americi završni pregovori o prodaji smederevske Železare

© WikipediaŽelezara Smederevo
Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović otputovao u Pitsburg na pregovore sa kompanijom „Esmark“. Vlada u Beogradu bi u petak trebalo da objavi da li su bili uspešni.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države na završne razgovore s predstavnicima kompanije „Esmark“ o prodaji većinskog vlasništva u Železari Smederevo. 

Vujović će sutra i prekosutra u Pitsburgu pregovarati s rukovodstvom „Esmarka“, potvrđeno je Agenciji Beta u Ministarstvu finansija.

Očekuje se da u petak, 13. februara, Vlada Srbije objavi da li su pregovori bili uspešni.

„Esmark“ je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom „Esmarka“ počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Sa „Esmarkom“ se razgovara o 30 elemenata koji su važni za ugovor a odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje Železare.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću, koje je februara 2012. godine kupila za jedan dolar od američkog „Ju-Es stila“ koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će Železari otpisati dug sa stanjem od 31. decembra 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala