Srbija nije spremna za primenu sporazuma o pravosuđu

© Sputnik / Aleksej DružininTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Kosovu i Metohiji sada nema srpskih kadrova koji bi obavljali sudijske i tužilačke funkcije. Nadam se da je Vlada Srbije pripremila rešenje za prvo vreme, izjavio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da ga raduje parafiranje sporazuma Beograda i Prištine u oblasti pravosuđa, ali da se boji da Srbija nije spremna da odmah počne da ga primenjuje.

„Sve dogovoreno što reguliše odnose mene uvek može da obraduje, samo se bojim da Srbija nije spremna sa tim brojem sudija i tužilaca da startuje odmah. Nisam video da se neko u poslednjih godinu dana pripremao za rešenje koje odmah može da bude primenjeno. Imamo li uopšte takvih kadrova na Kosovu i Metohiji? Mislim da nemamo“, rekao je Nikolić u intervjuu za Novi magazin.

On je naveo da će za prvo vreme morati da se predvidi ispomoć i da se nada da su Ministarstvo pravde i Vlada Srbije pripremili rešenje.

Nikolić je rekao i da će se tek videti kakve će „reperkusije“ dogovoreno imati na živote ljudi, s obzirom na to da će sud sa dva sedišta u Kosovskoj Mitrovici dovesti do velike „fluktuacije“ preko mosta, čega se uvek pribojava.

„Objektivno, sada će ljudi imati potrebe sa severa da idu u Južnu Mitrovicu, sa juga u Severnu, jer su nadležnosti suda podeljene“, napomenuo je Nikolić.

On je naveo i da se zasad u pregovorima sa Prištinom još sve kreće u granicama u kojima Srbija može Ustavnim zakonom da kaže da su Kosovu date veće nadležnosti nego Vojvodini, ali i da je potrebno na sto staviti pitanja imovine.

„Još se sve kreće u granicama u kojima Srbija može Ustavnim zakonom da kaže: Da, poverili smo suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije više nadležnosti nego autonomiji Vojvodine! Imamo pravo na to, ali očigledno je, ako nismo mogli da pokrenemo pitanje imovine, ako se uvek na sto stavlja ono za šta se opredeli Brisel, da ćemo možda sa svojim zahtevima morati duže da čekamo“, izjavio je Nikolić.

On je naveo i da se sada postavlja pitanje šta sa tim postupanjem iz poteza u potez dobijamo.

„Postavlja se pitanje šta tim postupanjem iz poteza u potez dobijamo i da li bi trebalo, kako ja mislim da bi bilo dobro, da ciljamo direktno u metu i kažemo: 'Stanite, ljudi! Šta je za vas Kosovo i Metohija?', pa da vidimo u šta se uklapamo. Sve nam to vi lepo odgovorite, a onda nam kažete da nas na kraju čeka sporazum sa Kosovom bez kojeg vi nas nećete da primite“, rekao je Nikolić.

Govoreći o platformi o Kosovu i Metohiji, koju je najavio da će da napiše, izjavio je da veruje da se neće dopasti Zapadu, prvo zato što Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i zato što će insistirati na tome da tretman četiri opštine severno od Ibra ne može da bude isti kao tretman ostalih opština u kojima su Albanci u većini, u kojima je prištinska administracija već uspostavila vlast, ingerencije.

„Dakle, ono što Albanci od 1999. nisu uspeli silom severno od Ibra, ne mogu da postignu ni tako što bi se dogovorili sa Beogradom!“, zaključio je Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala