Izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju veći za 67 odsto

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je na manji izvoz iz Srbije u Rusiju najviše uticala oscilacija ruske valute i povećana ponuda na tom tržištu robe iz Kine i Južne Amerike, posebno mesa, mleka i mlečnih proizvoda.

„Ovo su dva osnovna razloga koja su uticala da imamo nešto manji izvoz ovih proizvoda na tržište Ruske Federacije nego što je to bilo očekivano", rekao je on.

Ljajić je dodao da je treći faktor zbog kog nije došlo do očekivanog izvoza iz Srbije u Rusiju reesksport robe iz zemalja Evropske unije na rusko tržište, navodeći primer jabuka iz Poljske, koje su se pojavile na ruskom tržištu po ceni od 15 centi za kilogram, što proizvođači iz Srbije nisu mogli da postignu.

On je naglasio da je, uprkos svim ovim problemima, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na rusko tržište u 2014. godini za nekih 67 odsto veći nego u 2013.

„Sada ponovo imamo informacije da postoji pojačana potreba i potražnja na tržištu Rusije za svinjskim mesom. Ruski dobavljači nisu zadovoljni kvalitetom mesa koje je uvezeno iz Kine jer ono miriše na ribu, pošto su svinje hranjene ribljim brašnom, tako da je došlo do otkazivanja nekih isporuka", izjavio je srpski ministar trgovine.

Prema njegovim rečima, za smanjeni izvoz druge robe iz Srbije u Rusiju najveći krivac je oscilacija rublje i neisplativost plasmana robe na to tržište, kao i nesigurnost naplate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala