Pregovori sa Esmarkom nastavljaju se u SAD

© WikipediaŽelezara Smederevo
Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da do petka, 13. februara, očekuje konačan dogovor sa američkom kompanijom „Esmark“ o većinskom preuzimanju Železare Smederevo.

U pauzi skupa „Beogradski dijalozi“, Vučić je novinarima saopštio da ministar finansija Srbije Dušan Vujović sutra treba da otputuje u SAD na završne razgovore sa predstavnicima „Esmarka“.

„Vujović će sutra otići na konačne, završne razgovore. Ili ćemo postići dogovor ili ne“, rekao je Vučić.

Pregovori sa rukovodstvom američke kompanije „Esmark“ počeli su 27. januara. „Esmark“ je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Sa „Esmarkom“ se razgovara o 30 elemenata koji su važni za ugovor a odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje Železare.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa „Esmarkom“, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću, koje je februara 2012. godine kupila za jedan dolar od američkog „Ju-Es stila“ koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će Železari otpisati dug sa stanjem od 31. decembra 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala