Od poplava u Makedoniji nastalo jezero veće od Dojranskog

© AFP 2023Poplave u Makedoniji
Poplave u Makedoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Makedoniji je na ušću Šemnice u Crnu reku formirano novo jezero. Novonastalo jezero nalazi se u Pelagonijskoj niziji, duboko je do tri metra, a po površini je veće od Dojranskog jezera, što je vidljivo i na satelitskim snimcima.

Kako je objavio makedonski internet portal Telegraf.mk, za meštane desetak sela u opštini Mogila na jugozapadu Makedonije danima je najkraća veza sa civilizacijom gumeni čamac kojim prelaze preko novoformiranog jezera do druge obale da bi došli do osnovnih životnih namirnica.

Deo lokalnih seoskih puteva i mostova u tom delu Makedonije ili je poplavljen ili previše oštećen da bi po njima mogla da se kreću vozila.

Žitelji sela Radobor u opštini Mogila svakodnevno gumenim čamcem prelaze oko 300 metara jezerom koje su formirale izlivene reke i da bi došli do vode za piće, jer je pitka voda u delu sela zagađena zbog poplava.

Na desetine sela su u tom kraju ostalo je bez kraće saobraćajne veze sa Bitoljem, a okolni put, koji zaobilazi poplavljena područja, duži je za 50 kilometara.

Gradonačelnik opštine Mogila Stevo Pivkovski rekao je da je taj kraj zadesila velika katastrofa i da ništa ne može da se preduzme sve dok se voda između Šemnice i Crne reke sama ne povuče.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala