Oko čega se spore sindikati i Ministarstvo prosvete Srbije?

© Flickr / Max KlingensmithŠtrajk prosvetnih radnika
Štrajk prosvetnih radnika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo prosvete je saopštilo da je postignut dogovor, i za sredu najavilo potpisivanje sporazuma koji bi doveo do okončanja višemesečnog štrajka; dan kasnije iz sindikata su poručili da Ministarstvo dezinformiše javnost
Štrajk - Sputnik Srbija
Sindikati i Ministarstvo prosvete blizu rešenja?

Da li su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i četiri prosvetna sindikata blizu rešenja koje bi dovelo do okončanja višemesečnog štrajka, teško je reći. I jedni i drugi u javnost izlaze sa različitim pogledom u vezi sa tim oko čega su se dogovorili ili, možda — nisu dogovorili.

Ministarstvo je u petak saopštilo da je postignut dogovor oko poslednjeg neusaglašenog pitanja i najavilo da će u sredu biti potpisan Sporazum o rešavanju spornih pitanja.

Sindikat radnika u prosveti Srbije demantovao je, međutim, juče ove navode.

Kako je naveo taj sindikat, sporna pitanja koja su ostala su datum početka pregovora o isplati pomoći prosvetnim radnicima i nepostojanje garancija Ministarstva da će tokom 2015. i 2016. godine popraviti materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

„Ovim Ministarstvo pokušava da dezinformiše javnost i da po ko zna koji put utiče na prosvetne radnike da poveruju da ih njihovi sindikalni lideri pogrešno izveštavaju", navedeno je u saopštenju sindikata.

Ministarstvo je saopštilo da je na pregovorima u petak dogovoreno da će pregovori o isplati pomoći zaposlenima u prosveti početi do 1. juna i da je „time razrešeno i poslednje neusaglašeno pitanje u tekstu Sporazuma o rešavanju spornih pitanja".

„Predstavnici sindikata pozvani su da u sredu 11. februara potpišu ovaj Sporazum o rešavanju spornih pitanja kojim su predviđeni brojni koraci Ministarstva i sindikata u cilju unapređenja položaja nastavnika, kao i prekid štrajka", navedeno je u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti — Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, štrajkuju od 17. novembra skraćenjem časova na 30 minuta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala