Vučić i Mustafa će odlučiti da li će Trepča biti predmet dijaloga

© AP PhotoKombinat "Trepča"
Kombinat Trepča - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva dana uoči nastavka pregovora Beograda i Prištine, specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da Trepča nije do sada bila predmet razgovora dveju delegacija i da EU ne nameće teme.

Specijalni izaslanik Evropske unije i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da kombinat Trepča nikada nije bio predmet razgovora delegacija Beograda i Prištine.

„Trepča nije bila deo agende, o njoj se nije razgovaralo, ali ostaje da se vidi da li će dvojica premijera prihvatiti da se o tome diskutuje. Mi (EU) nikoga nismo prinudili ni na kakav razgovor“, rekao je Žbogar za RTV 21, a prenose mediji. On je dodao i da će se nastavak razvoja situacije videti u ponedeljak.

Žbogar je istakao da je do odlaganja pitanja Specijalnog suda došlo zbog nedostatka institucija Kosova.

„Tema Specijalnog suda je još u vazduhu, nedostatak institucija na Kosovu je odložio ovo pitanje. O tome treba doneti zakon, što je naš prioritet i verujem i prioritet Kosova. To je samo ostvarivanje odluke Skupštine (Kosova). To podrazumeva izradu zakona o Specijalnom sudu i neke izmene u Ustavu Kosova koje će omogućiti funkcionisanje suda“, kaže Žbogar.

Kako je naveo, za to ne postoji određeni rok, ali je izrazio uverenje da će se to brzo dogoditi pošto je izgubljeno mnogo vremena i sada treba delovati.

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa sastaće se u ponedeljak, 9. februara u Briselu, kako bi nastavili dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nakon više od deset meseci pauze u razgovorima, za stolom će se naći novi premijeri Srbije i Kosova koji će, kako je najavljeno iz Brisela, razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmeniti mišljenja o taktikama za nastavak procesa normalizacije odnosa.

To će biti prvi sastanak na visokom nivou od izbora novih vlada u Beogradu i Prištini, kao i prvi sastanak otkako je dužnost visoke predstavnice EU preuzela Federika Mogerini, koja je zamenila Ketrin Ešton.

U međuvremenu, održan je niz tehničkih dijaloga – razgovaralo se o energetici, slobodi kretanja, proširene su uloge oficira za vezu.

Do sada su održane 23 runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, a poslednja je bila 31. marta 2014. godine, kada su se sastali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala