Francuski mediji: Oland i Merkel predlažu Putinu novu viziju budućnosti EU i Rusije

© Flickr / President of the European CouncilNova diplomatska ofanziva Fransoa Olanda i Angele Merkel
Nova diplomatska ofanziva Fransoa Olanda i Angele Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na novu diplomatsku ofanzivu Fransoa Olanda i Angele Merkel u Francuskoj se gleda kao na poslednju šansu da se sukobi u Ukrajini zaustave diplomatskim putem.

Novi plan za izlazak iz krize još nije objavljen ali francuski izvori već govore o glavnim smernicama.

Uticajni geopolitički analitičar Bernar Geta je u svojoj hronici na francuskom radiju rekao da je novo to što će Oland I Merkel predložiti Vladimiru Putinu viziju budućnosti Evropske unije I Rusije.

Pariz I Moskva vide rešenje krize u organizovanju dugoročnih veza između dva stuba evropskog kontinenta, Evropske unije I Rusije. Merkel je na skupu u Davosu pre dve nedelje govorila o organizaciji ekonomskog partnerstva između zapadnog i istočnog dela kontinenta.

Oland je na konferenciji za štampu u Jelisejskoj palati prvi put javno rekao da Francuska nije za ulazak Ukrajine u NATO. Širenje NATO-a podrazumeva da su sve članice severnoatlantskog saveza saglasne, što znači i Francuska.

Plan B za Ukrajinu preuzima odredbe prethodnih sporazuma koji predviđaju prekid vatre, uklanjanje teškog naoružanja na istoku zemlje gde su u toku sukobi, donošenje zakona o decentralizaciji koji otvara prostor za autonimiju delova zemlje i zatvaranje granice između Rusije i Ukrajine pod nadzorom Evropske organizacije za bezbednost i saradnju.

Francuski mediji pominju i “glasine” da je ruski predsednik koautor ove nove diplomatske inicijative, zajedno sa francuskim predsednikom i nemačkom kancelarkom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala