Šta će Oland i Merkelova predložiti Putinu?

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaFransoa Oland i Angela Merkel
Fransoa Oland i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi mirovni plan, koji se zasniva na očuvanju teritorijalnog integriteta i koji će odgovarati i Ukrajini i Rusiji, predložiće lideri Francuske i Nemačke, uz potpunu podršku SAD, na susretu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Kako navodi ruski list RBK, Fransoa Oland i Angela Merkel predložiće predsedniku Rusije rešenje krize koje će zadovoljiti obe strane. Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri izrazio je nadu da će novi mirovni plan udovoljiti obe zaraćene strane, dodajući da Amerika podržava sve napore evropskih zemalja u mirovnom procesu na istoku Ukrajine.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov, kako navodi RBK, izjavio je da Kremlj nije upoznat sa detaljima francusko-nemačkog plana regulisanje krize u Donbasu. Ušakov je izrazio nadu da plan uključuje mnogobrojne predloge koji su bili predloženi od strane predsednika Rusije. On je dodao da krvoproliće nije moralo da se desi ukoliko bi se obe strane saglasile sa predlogom Vladimira Putina da se sa obe strane u potpunosti povuče teška artiljerija.

© Sputnik / Nikolaj Lazarenko / Uđi u bazu fotografijaGlavni urednik francuskih novina “Le Mond” je u svom komentaru izjavio da će lideri Nemačke i Francuske predložiti plan federalizacije Ukrajine, uključujući ideju da Kijev neće dobiti zeleno svetlo oko stupanja u savez sa NATO-om.
Glavni urednik francuskih novina “Le Mond” je u svom komentaru izjavio da će lideri Nemačke i Francuske predložiti plan federalizacije Ukrajine, uključujući ideju da Kijev neće dobiti zeleno svetlo oko stupanja u savez sa NATO-om. - Sputnik Srbija
Glavni urednik francuskih novina “Le Mond” je u svom komentaru izjavio da će lideri Nemačke i Francuske predložiti plan federalizacije Ukrajine, uključujući ideju da Kijev neće dobiti zeleno svetlo oko stupanja u savez sa NATO-om.

Američki državni sekretar Džon Keri je prilikom susreta sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom rekao da ne treba zaboraviti obećanja Porošenka da je od ključne važnosti provesti demokratske izbore u Donbasu. Kako je rekao, obe strane moraju da prekinu vatru i da povuku tešku artiljeriju, kao i da oslobode sve zarobljenike. “Ukoliko se sve to dogodi, onda možemo da očekujemo da se plan, dogovoren u Minsku, sprovede u delo”, rekao je Keri.

S druge strane, neimenovani američki diplomata ocenio je da ovo uopšte ne liči na mirovni plan. Prema njegovim rečima inicijativa Olanda i Merkelove je samo cinični potez da se dve zemlje izuzmu od obaveza sprovođenja minskog sporazuma.

Član naučnog saveta “Karnegi” Nikolaj Petrov rekao je za list RBK da lideri zapadnih pritiskaju Kijev i Moskvu da sednu za pregovarački sto oko problema na istoku Ukrajine. On je dodao da su i Nemačka i Francuska spremne da iskoriste sva moguća sredstva, uključujući najstrožije sankcije prema Rusiji, ne bi li preokrenuli situaciju u Donbasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala