Srbija i Albanija: Prvi put posle 23 godine u Tirani o projektima

© Foto : Vlada SrbijeZorana Mihajlović
Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri Zorana Mihajlović i Arben Ahmetaj razgovarali o infrastrukturnim projektima od regionalnog značaja. Formirana Radna grupa koja će do 1. aprila formulisati predlog zajedničkog dokumenta za saradnju.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Tirani sa ministrom za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo Albanije Arbenom Ahmetajem o infrastrukturnim projektima od regionalnog značaja.

© Foto : Vlada SrbijeOvo je prvi bilateralni sastanak srpskih i albanskih zvaničnika u Tirani nakon 23 godine, saopštila je Vlada Srbije
Ovo je prvi bilateralni sastanak srpskih i albanskih zvaničnika u Tirani nakon 23 godine, saopštila je Vlada Srbije - Sputnik Srbija
Ovo je prvi bilateralni sastanak srpskih i albanskih zvaničnika u Tirani nakon 23 godine, saopštila je Vlada Srbije

U saopštenju se ističe da je ovim sastankom nastavljena saradnja započeta na konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj krajem avgusta prošle godine u Berlinu, na kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić albanskom premijeru Ediju Rami predstavio projekte za saradnju.

„Srbija i Albanija su partneri u realizaciji infrastrukturnih projekata sa ciljem da dve zemlje zajednički nastupaju pred Evropskom unijom u realizaciji projekata", rekla je Zorana Mihajlović na konferenciji za novinare u Tirani.

Ona je naglasila da je partnerstvo Srbije i Albanije kroz zajedničke nastupe u obostranom interesu, i da će povezivanje dovesti do ekonomskog i regionalnog osnaživanja.

Nakon sastanka je saopšteno da je formirana zajednička srpsko-albanska Radna grupa, koja će do 1. aprila formulisati predlog zajedničkog dokumenta za saradnju koji je već okvirno dogovoren u Nemačkoj, o čemu su se dva premijera dogovorila u Berlinu.

Radna grupa će se baviti velikim infrastrukturnim projektima, od kojih je ministarka izdvojila izgradnju puta Niš-Priština-Tirana, uz perspektivu povezivanja sa albanskim lukama, izgradnju Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim autoputem, takozvanim Plavim koridorom, te rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i njeno povezivanje sa lukama u Albaniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala