Predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti: svetski poredak se danas ruši

© Sputnik / Mihail Klimentjev / Uđi u bazu fotografijaVolfgang Išinger
Volfgang Išinger - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger u intervjuu nemačkom listu Der Tagesspiegel izjavio je da su savremeni međunarodni organi koji su zaduženi za bezbednost i poredak u svetu neefikasni.

Prema mišljenju diplomate, Savet Bezbednosti UN treba da se reformiše, jer sadašnji njegovi članovi nisu sposobni da rade konstruktivno.

„U ovom trenutku svetski poredak se ruši. Npr. 2014. godine u svetu su izbila dva velika sukova: u Iraku i Ukrajini. Sada, kao nikad ranije, aktuelno je pitanje tzv. globalnog upravljanja: Savet bezbednosti UN trebalo bi svake nedelje da se bavi rešavanjem ovih sukoba. Međutim, on je blokiran", smatra Išinger i navodi da mesta u gore navedenom organu treba ustupiti Indiji i Japanu, pri tom, Nemačka treba da odustane od svog mesta u SB UN, jer Evropa treba da „govori jednim glasom".

„Stvaramo organizacije koje zamenjuju SB UN, kao što su „Velika sedmorka", „Velika osmorka" i „dvadesetorka". U svetu se pojavljuje sve više platformi, ali je snaga koje mogu da donose odluke sve manje. Krećemo se u pravcu „velike nule", dodao je šef Minhenske konferencije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala