Tačka na spor: Tužbe Srbije i Hrvatske odbijene u celosti

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni sud pravde u Hagu
Međunarodni sud pravde u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni sud pravde u Hagu odbio tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid čime je okončan spor dug više od 15 godina. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da je sud ipak potvrdio da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je danas u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao duže od 15 godina.

Predsednik tog suda Petr Tomka izjavio je, čitajući presudu, da Hrvatska nije dokazala da su JNA i srpske snage na njenoj teritoriji počinile genocid, kao i da Srbija nije dokazala postojanje genocida, niti namere o genocidu za vreme i pre operacije "Oluja".

"Hrvatska nije dokazala tvrdnje da je postojala zavera da se počini genocid. Tužba Hrvatske je odbijena u celini", navedeno je u presudi suda.

U delu presude koji se odnosi na protivtužbu Srbije protiv Hrvatske, Tomka je istakao da "nije dokazano da je genocid počinjen za vreme i pre operacije "Oluja" protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj."

"Hrvatska ne može da bude proglašena krivom za zaveru da se počini genocid", rekao je Tomka.

"Protivtužba Srbije mora biti odbijena u celosti", dodao je on.

Pošto su odbijene i tužba Hrvatske i protivtužba Srbije, odbačeni su i zahtevi za reparaciju, zaključio je predsednik MSP.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima.

"Sa druge strane iako protivtužba Srbije nije usvojena MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna akcija Oluja dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je predsednik.

Odluka Međunarodnog suda pravde je očekivana i  Srbija nema razloga da bude nazadovoljna, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković. 

"Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", rekao je on novinarima u Hagu nakon čitanja odluke suda.

Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da nije zadovoljan presudom, ali da je pripremom tužbe, u čemu je i sam učestvovao, odrađen dug prema žrtvama.

Josipović, koji je učestvovao u pripremanju tužbe pre nego što je postao predsednik, za Novu TV kazao je da je "dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".

„Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko“, ocenio je on.

Spor je počeo kada je Hrvatska 2. jula 1999. godine podnela tužbu protiv Srbije, na šta je Srbija 4. januara 2010. godine uzvratila protivtužbom. Usmena rasprava pred MSP završena je 1. aprila prošle godine.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala