Glavni momak u gradu zove se Nole

© AP Photo / Rob GrifitNovak Đoković peti put osvojio Austarlijan open
Novak Đoković peti put osvojio Austarlijan open - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novak Đoković peti put osvojio Austarlijan open. Meč sa Endijem Marijem završen rezultatom 3:1.

Meč za istoriju, za večnu slavu, za novi rekord. Još jedna pobeda u Australiji. U njegovoj omiljenoj zemlji. Novak je do juče bio prvi teniser u istoriji koji je odbranio tiutlu na Austarlijan openu (2011. i 2012. godine). Prvi teniser u istoriji, koji je vezao tri uzastopne titule (2013). A juče je postao i prvi teniser u istoriji profesionalnog tenisa koji je ovaj turnir osvojio 5 puta, savladavaši Endija Marija sa 3:1 u setovima, ostavivši iza sebe čuvenog Andrea Agasija i Rodžera Federera.

A bilo je i skeptika. Mnogo onih koji nisu verovali u novi uspeh prvog tenisera sveta. Puno stručnjaka sa svetske teniske scene, koji su sumnjali u njega i ulogu favorita dodeljivali Mariju, ne pokazujući naročito poštovanje prema Đokovićevoj igri. O tome je tokom turnira govorio i čuveni Boris Beker, Novakov trener:

„Mislim da Novak nije u dovoljnoj meri poštovan, mislim da je to pravi izraz. Razumem da Rodžer ima veliku bazu navijača, isto kao i Rafa, ali ako ćemo iskreno, glavni momak u gradu zove se Novak Đoković“.

Ipak, najbitnije je da je Novak verovao u sebe. Iako nije igrao najbolje što ume, iako su ga tokom turnira mučile sitne povrede, žuljevi, iako se činilo da je u pojedinim trenucima polufinala i finala bio daleko od trijumfa, vraćao se i u ključnim trenucima dominirao. Da podsetimo, i u polufinalu i finalu, odlučujuće setove je dobio sa neverovatnih 6-0. Svetski mediji ističu da ni to, takođe, niko nije uradio u istoriji modernog tenisa. Još jedan pokazatelj da je Australija Novakova zemlja. Od poslednja 33 meča, pobedio je na 32! Tamo je osvojio svoj prvi Grend slem trofej i najavio veliku karijeru 2008. godine, a sedam godina kasnije popeo se na teniski presto „zemlje kengura“ kao jedini sa 5 titula!

© East NewsVera je za mene velika reč, veća čak i od nade
Vera je za mene velika reč, veća čak i od nade - Sputnik Srbija
Vera je za mene velika reč, veća čak i od nade
Zanimljivo je da je i Mari postavio rekord, doduše neslavni. On je postao jedini igrač koji je četiri puta igrao finale prestižnog turnira, ali je svako završio porazom. Od toga je čak tri poraza doživeo upravo od Đokovića. Ali bez sumnje, zaslužuje iskrene čestitke za pruženu igru tokom celog turnira, i naročito za finalnu borbu, gde je imao šanse, pogotovo u trećem setu. Iako ima za čim da žali, on je, uz neprikosnovenog vladara „najdaljeg kontinenta“, definitvno najuspešniji takmičar na terenima Rod Lejver arene.

U borbi gladijatora, kako su je mnogi opisivali, pobedio je bolji, precizniji, snažniji, lucidniji, srećniji. To je i ovog puta bio najbolji srpski teniser Novak Đoković. Istini za volju, nije dominirao kao u nekim ranijim mečevima, ali je igrao upravo onoliko koliko mu je bilo potrebno za pobedu. A to je odlika šampiona. Setimo se koliko je svet to cenio kod Rodžera Federera, u vreme dok je dominirao ATP turom. Uvek je bio za jedan gem, za jedan poen, za jedan korak ispred ostalih. Baš kao što to sada radi Nole. I evo ga, na samom vrhu, već pune 132 nedelje! Kako stvari stoje, uskoro će preteći i Nadala koji je na samom vrhu proveo 141 nedelju. U eri Rodžera i Rafe, pa i Marija, to zvuči gotovo nestvarno.

Sa novom, osmom Grend slem titulom, Novak je na večnoj listi ostavio iza sebe teniske veličine kakve su Mats Vilander i Džon Mekinro, a izjednačio se po broju titula sa Andreom Agasijem, Ivanom Lendlom i Džimijem Konorsom.

Ne zaboravimo da mu je tek 27 godina i da se, ako ovako nastavi, sigurno neće zaustaviti na ovom broju. Inače, ukupan broj titula u njegovoj karijeri je 49, čime se izjednačio sa slavnim Borisom Bekerom.

Pred nama su turniri na kojima ćemo sigurno gledati Novaka u završnicama, a ako se ovako nastavi, nije nemoguće da pomeri još neke granice, od kojih je mnoge sam postavio.

Neostavreni snovi, zvani Masters turnir u Sinsinatiju i Rolan Garos u Parizu, možda ove godine budu dosanjani. Kad neko ko evidentno nije u najboljoj formi osvoji Grend slem turnir, šta li može kad je najvišem nivou? Na to sam Novak odgovara: „Verujte u svoje snove. Ako imate snove, ne odustajte. Vera je za mene velika reč, veća čak i od nade. Da biste ostvarili svoje snove, morate iskreno verovati u njih!“

Novak svakako veruje!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala