Vakcina protiv HIV-a: kada bi moglo juče

© Sputnik / Sergej Venjavski / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija za virusologiju Centra za profilaktiku i borbu sa infekcijskim obolenjima
Laboratorija za virusologiju Centra za profilaktiku i borbu sa infekcijskim obolenjima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nastavlja istraživanja koja bi dovela do stvaranja vakcine protiv HIV-a. U slučaju uspeha, ona bi mogla da posluži i za lečenje, ali i kao preventivna metoda.

Ovih dana je Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije demantovalo ranije informacije koje su se pojavile u medijima, o tome da je došlo do suspenzije istraživanja zbog nedostatka finansiranja. U ovom trenutku u Rusiji postoje eksperimetalni obrasci tri vakcine.

Kako je izjavio sekretar za štampu ovog resora Oleg Salagaj, sva tri preparata su prošla prvu fazu kliničkih ispitivanja, dok je za jedan preparat završena i druga faza. Kada će doći do trećeg stadijuma, najskupljeg i masovnog, rano je govoriti. Tim pre, što nijedna od već napravljenih vakcina nije prošla taj nivo ispitivanja.

Stručnjaci govore da bi, uz odgovarajuće finansiranje, stvaranje ruske vakcine moglo biti gotovo za pet do sedam godina. Ispitivanja u Rusiji se vode od 1994. godine.

Član koordinacionog saveta ruske društvene organizacije „Društvo ljudi koji žive sa HIV-om“ Aleksej Burlak izjavio je za Sputnjik da novosti povodom nastavka istraživanja ulivaju nadu:

„Nadam se da će tempo radova biti ili kao do sada ili da će se pojačati. Iako je jasno da se u vreme krize ovakvi programi razvijaju sporije, s obzirom na to da se javljaju drugi prioriteti, tako je svuda, ne samo u Rusiji. Ako bi mene pozvali da učestvujem u testiranju, ja bih naravno tu ponudu prihvatio. Mislim da je vakcina koja omogućava potpuno izlečenje od HIV-a u principu moguća, neko i negde će prikupiti sve prethodno iskustvo. Ne želim da govorim o rokovima. Želeo bih da sve to može brže, želeo bih da može juče…“

Rukovodilac ruskog Fonda pomoći obolelim od side Anastasija Solovjova u interjuu za Sputnjik ukazuje da istraživanja otežavaju brojne i česte mutacije virusa, kao i činjenica da se mnogo obolelih ne nalazi pod medicinskom kontrolom. Ipak, činjenicu da će doći do nastavka istraživanja trebalo bi pozdraviti:

„Ako takvu vakcinu naprave u Rusiji, to će pomoći i istočnoj Evropi i srednjoj Aziji. Rusija mnogo resursa ulaže u istraživanja, ima dobru naučno-tehničku bazu, odnosno postoji šansa. Ali, ja ne mislim da bi trebalo staviti akcenat na to čija je to vakcina – ruska ili na primer američka. Ako vakcina bude stvorena u ovom milenijumu, ona će biti tekovina čitavog čovečanstva. Više od polovine Rusa koji žive sa HIV-om, zapravo ne znaju da su nosioci virusa“, govori Anastasija Solovjova.

Zato, prema njenom mišljenju, nisu važna samo istraživanja već i testiranje stanovništva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala