Dodik: Iza blage naravi krio se čovek koji nikad nije ustuknuo

© Tanjug / ZORAN ZESTICMilorad Dodik govori na sahrani patrijarha Irineja.
Milorad Dodik govori na sahrani patrijarha Irineja. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oprostio se danas nad odrom patrijarha Irineja poručivši da je on imao snagu i moć da sabere Srbe gde god oni živeli.

Okupljeni i danas, dodao je, ispunjavamo svešteničku želju patrijarha da se okupimo i budemo zajedno.

„Danas nas je sabrao njegov odlazak, a do sada su nas sabirali njegovi dolasci“, rekao je Dodik.

Prisećajući se njegovih dolazaka u Banjaluku, Dodik se prisetio i njegovih reči da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo, vera u Boga, ljubav prema Otadžbini i čoveku.

Istakao je da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

„Bio je pastir svih nas. Bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela“, poručio je Dodik.

Istoričari će, kazao je Dodik, svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu.

Patrijarh je Crkvu izvodio na sigurno bez buke, živeo je tiho, rekao je Dodik i dodao da je to bio samo paravan iza kojeg se krio čovek koji nikada nije ustuknuo.

Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude „kamen spoticanja“, već akter pomirenja.

Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

„Njegov odlazak dolazi u izuzetno teškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti“, rekao je.

Dodik je rekao i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izrazio nadu da će arhijereji „upraviti kormila naše crkve u pravom smeru“.

Istakao je i da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u njegovoj porodici, pa je zato, rekao, Irinejev odlazak, za njega lično veliki gubitak, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala