Simbolika predmeta na patrijarhovom kovčegu: Zbog čega je prekriven plaštom zelene boje

© Sputnik / Stefan ĐurićPočetak liturgije na sahrani patrijarha Irineja.
Početak liturgije na sahrani patrijarha Irineja. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti. Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, reč je o obeležjima arhijerejske službe.

„Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva“, prokomentarisao je.

Telo patrijarha juče je bilo izloženo i u Sabornoj crkvi, da bi potom tokom dana bilo preneto u Hram svetog Save, gde su građani mogli da se oproste od njega.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak u 7 sati i 7 minuta u svojoj 91. godini. Vlada Srbije je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti, prenose Novosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala