U Srbiji počinje proizvodnja testova na virus korona

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija za ispitivanje uzoraka testova na virus korona
Laboratorija za ispitivanje uzoraka testova na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niška kompanija „Neomedika“ uskoro počinje proizvodnju testova na virus korona, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Biće to prva firma u Srbiji, ali i regionu koja pravi ove testove, što će nam znatno umanjiti troškove jer smo ih do sada uvozili iz Kine, prenosi portal b92.

„Testovi su kvantitativni, mi detektujemo antitela, baziran je na Eliza metodi. Ovi testovi su dobri, recimo, za davaoce krvne plazme i kad vakcina bude puštena da saznamo nivo antitela kako se vakcina primila kod osobe koja ju je primila“, kazao je za TV „Prva“ generalni direktor i vlasnik „Neomedike“ Saša Tričković.

Jedan kertridž ide na jedan test i to na jednog pacijenta. Kertridž sadrži sve reagense potrebne za izvođenje jednog testa, dovoljno je, kako kaže Tričković, dodati serum ili plazmu pacijenta, staviti je u aparat, pritisnuti dugme i aparat odredi sve sam.

„Aparat ima kapacitete za 30 kertridža, to znači da se 30 pacijenata može testirati istovremeno. Vreme izvođenja testa je oko sat i po“, dodaje Tričković.

Prema njegovim rečima, Fond za inovacionu delatnost je „Neomediku“ prepoznao u ovom projektu, jer oni već četvrtu godinu proizvode mnoge viruse, hormone, tumorske markere i sada već kovid 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala