Gradski prevoz u četiri faze: Kako će izgledati povratak putnika

© Sputnik / Radoje PantovićGradski prevoz u Beogradu
Gradski prevoz u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog stručnjaka za vožnju javnim vozilima u narednom periodu. Autobuse će prvo koristiti zaposleni, studenti, nezaposleni pa penzioneri

Početak rada javnog gradskog prevoza u Beogradu je neizvestan, a konačnu odluku o tome doneće stručnjaci Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv kovida 19. Prema nezvaničnim informacijama, struka je u skladu sa epidemiloškom situacijom predložila da prevoz bude dostupan u četiri faze odnosno po prioritetima, prenose Novosti.

U prvoj grupi su zaposleni, u drugoj studenti i đaci, treću čine nezaposleni, turisti i ostali dok su u četvrtoj penzioneri. Trajanje svake faze biće utvrđeno na osnovu preporuka nadležnih zdravstvenih službi, posle dobijene saglasnosti Kriznog štaba.

Zahtevi za meru prevencije kako bi se sprečilo širenje virusa su mnogobrojni, a podrazumevaju da:

- Vozači JGP obavezno moraju da nose ličnu zaštitnu opremu, odnosno, masku i rukavice dok upravljaju autobusom, tramvajem ili trolejbusom.

- Redari i kontrolori, takođe moraju da nose masku i rukavice ali i vizire.

- Vozačeva kabina biće razdvojena plastičnom ili providnom pregradom od putničkog dela vozila.

U autobus samo uz masku i rukavice

- Usluge JGP mogu koristiti samo osobe koje nose masku i rukavice, a putnicima koja nepravilno koriste zaštitnu opremu neće biti dozvoljen ulazak.

- Ulazak putnika u vozilo biće moguć samo na prednjim ili zadnjim vratima, s tim što se autobus, tramvaj ili trolejbus mora vidljivo obeležiti i sa spoljne i sa unutrašnje strane kako bi se znalo koja vrata služe za ulaz, odnosno izlaz.

- U unutrašnjosti vozila mora biti jasno obeležen pravac kretanja putnika, od ulaza ka izlazu.

Na ulazu redar proverava ko ima zaštitnu opremu

- Na ulaznim vratima mora biti redar koji će kontrolisati da li putnici ulaze noseći zaštitnu opremu. Oni će da daju uputstva o ponašanju tokom vožnje, proveravaće da li su karte validirane, i vodiće računa o bezbednosti putnika i vozača.

-Sedišta moraju biti vidljivo obeležena sa uspostavljenim razmakom, koji omogućava fizičku distancu od dva metra između putnika. To znači da će na duplim sedištima biti samo jedan putnik, dok će u vertikalnoj liniji biti popunjeno svako drugo mesto za sedenje.

- Mesta za stajanje u vozilu moraju biti vidljivo obeležena, tako da se poštuje preporučena fizička distanca od minimum dva metra između putnika.

Dezinfekcija i provetravanje vozila

- Vozilo se obavezno mora dezinfikovati pre prvog polaska i nakon poslednjeg polaska, a po mogućstvu i u toku radnog dana. Posebnu pažnju treba obratiti na vozačevu kabinu i rukohvate, validatore i druge predmete koji se često dodiruju.

- Pre i posle svake pojedinačne vožnje, vozilo se mora provetriti prirodnom ventilacijom, otvaranjem svih prozora. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, poželjno je da prozori budu otvoreni i tokom vožnje. Ne preporučuje se centralizovan način klimatizacije, osim u onim vozilima u kojima prozori ne mogu da se otvore. U slučaju da su prozori blokirani, vozač je dužan da ih odblokira.

- Na stajalištima moraju biti vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu, kao i mesta za stajanje putnika na stajalištu zbog formiranja reda kojim se obezbeđuje fizička distanca.

Uvedene 34 koridorske linije

Otkako je, zbog vanrednog stanja, ukinut javni gradski prevoz na teritoriji Beograda, uvedene su 34 koridorske linije za ljude koji moraju da idu na posao. Vozila saobraćaju svakog dana u dva termina, od 5.30 do 8.00 i od 17.30 do 20.00, sa polascima na svakih 15 minuta. U vozila mogu ući samo oni zaposleni sa radnim nalogom i mesečnom „busplus“ karticom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala