Ukidanje vanrednog stanja ne znači kraj epidemije: Doktor Kon objasnio kad će biti završena

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICEpidemiolog dr Predrag Kon
Epidemiolog dr Predrag Kon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukidanje vanrednog stanja u Srbiji ne znači odjavu epidemije virusa korona, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

„Imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije. Ona će biti proglašena kad više ne bude uslova za kovid 19. To će se desiti kada se bude desilo“, rekao je Kon. On je dodao kako se nada da bi situacija sa virusom korona u Srbiji mogla da se smiri polovinom maja.

Neke mere će svakako ostati

Neke mere će svakako ostati i kada bude ukinuto vanredno stanje, rekao je Kon.

Dobrovoljno davanje krvi - Sputnik Srbija
Nacionalna akcija: Poziv izlečenima da doniraju krv

„Mere će trajati, ne ovakve kakve su sada, ali o tome će se ozbiljno promišljati vezano za ono što će se obavezno primenjivati ili preporučivati. To će se polako popuštati kako vreme odmiče“, naveo je Kon i dodao da će tokom leta biti sprovedeno ispitivanje imuniteta građana Srbije.

„Do tada će stići novi podaci o virusu iz čitavog svega i biće mnogo više poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati. Smatramo da je prerano to testiranje početi odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta“, rekao je on.

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, rekla je da bi oni koji sada preleže virus, trebalo da budu zaštićeni na jesen.

Može se porediti samo broj umrlih na 100.000 stanovnika

U državnim ustanovama socijalne zaštite zaraženo je 312 korisnika i 70 zaposlenih, izjavio je Kon.

Korisnici u takvim ustanovama, za koje postoje procene da mogu biti potencijalni prenosioci, smešteni su u izolaciju, rekao je Kon.

Kon je istakao da nema smisla porediti situaciju broja inficiranih između zemalja, jer se koriste drugi podaci i automatski se dobijaju drugi rezultati.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje, jeste broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala