Srbija: Još jedna žrtva kovida 19, 201 novooboleo — ukupno 2.867 /video/

© Sputnik / Dejan SimićUlaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti
Ulaz u Klinički centar Srbije, Klinika za infektivne bolesti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je, prema najnovijim podacima, još jedna osoba preminula od posledica novog virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 66. Zaražena je još 201 osoba, tako da je ukupan broj obolelih povećan na 2.867.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konferenciji za novinare da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 1.586 osoba, od kojih je 201 pozitivan.

Hospitalizovana je 1.891 osoba, a na respiratoru je ukupno 127 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Do sada je od posledica virusa korona umrlo 66 osoba, a prosek godina preminulih je 64,3, dodala je ona.

Kisić Tepavčevićeva je navela da smrtnost sada iznosi 2,3 odsto. Od preminulih osoba, 49 je muškaraca, a 17 žena, dodala je ona.

Do sada je ukupno testirano 12.347 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Među hospitalizovanim pacijentima, 39 se nalazi na Infektivnoj klinici KCS, 20 na Infektivnoj klinici KC Niš, 126 u KC Vojvodine, 60 u KC Kragujevcu 60, u KBC „Dragiša Mišović“ 259, na Pulmologiji KCS 73.

U KC Niš u staroj zgradi Hirurgije nalaze se 24 pacijenta, na niškoj pulmologiji 55, u zgradi rehabilitacije KC Niš 11, u KBC „Zemun“ 344 i u KBC „Zvezdara“ 378 pacijenata.

Kisić Tepavčevićeva je rekla da je na Beogradskom sajmu smešteno 164 osoba, u niškom Čairu 229, na Novosadskom 48 i u VMC-u 61 osoba.

Brojevi u vezi sa stanjem virusa korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

„Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Na Infektivnoj klinici 39 osoba, devet na respiratoru

Na Infektivnoj klinici u KC Srbije smešteno je 39 osoba sa potvrđenim virusom korona, a devet je na veštačkoj ventilaciji, od čega je osam osoba na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinvazivnoj, izjavio je direktor klinike Goran Stevanović.

„Stanje ovih koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično“, rekao je Stevanović.

Kaže da je pored 39 osoba još oko 60 osoba hospitalizovano zbog jasnih znakova u kliničkoj slici, ali za koje se u toku dana očekuje potvrda.

Govoreći o terapijskim protokolima, on je rekao da pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa težinom kliničke slike i potrebe za lečenjem i da se lekari u tome oslanjaju na iskustvo Svetske zdravstvene organizacije i drugih zemalja.

Shodno tome, posedujemo sve medikamente i imamo sve potrebne uslove, dodao je Stevanović.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala