Srbija: Još petoro preminulih, 160 novoobolelih - ukupno 1060

© Sputnik / Dejan SimićUlaz za hitan prijem u Zemunsku bolnicu
Ulaz za hitan prijem u Zemunsku bolnicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je u protekla 24 sata na novi virus korona testirano 810 osoba, pozitivno je 160 i 650 negativno, pa je sada ukupan broj pozitivnih 1.060, rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Intituta „Batut“. U tom periodu preminulo je pet osoba.

Kisić Tepavčević je dodala da je ukupno hospitalizovano 648 pacijenata, a na respiratoru su 72 osobe.

Ukupan broj preminulih porastao je na 28, rekla je Kisić Tepavčević.

Objasnila je da su svih pet preminulih u protekla 24 sata muškarci, prosečne starosti 61,2 godine i „svi su imali pridružena stanja koja su doprinela fatalnom ishodu“.

Kisić Tepavčević kaže da ukupna smrtnost od Kovida-19 na današnji dan iznosi 2,64 odsto. Od 28 preminulih, 21 je muškarac, a sedam žena.

„Ukupan broj osoba koje su na respiratoru je 72, 10 na Klinici za infektivne i tropske bolesti, 13 u Kliničkom centru Niš, šest u KC Vojvodine, devet u KC Kragujevac, 15 u „Dragiši Mišoviću“, devet na Klinici za pulmologiji Kliničkog centra Srbije i 10 u KBC Zemun“, rekla je Kisić Tepavčević.

Još intenzivnija testiranja, možda i nove mere

Zamenica direktora „Batuta“ najavila je da će se narednih dana još intenzivnije raditi testiranja i ispitivanja „sa ciljem da što pre i što bolje sprečimo dalje širenje“.

„Brojevi nam neumoljivo pokazuju gde smo i koliko smo doprineli da se bolest nesmetano širi. Sutra ćemo imati zajedničke sastanke kriznih štabova da probamo da pronađemo način i da li postoji mogućnost da još više omogućimo prevenciju. Bez obzira kakve god bile mere, ne možemo da uspemo ako svako od nas ne preuzme svoju ulogu u sprečavanju širenja infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević.

Nismo hteli da dižemo paniku SMS-om, već da obavestimo ljude

Kada su u pitanju SMS poruke koje su mnogi dobili sinoć od Kriznog štaba, Kisić Tepavčević kaže da Krizni štab nije hteo njima da diže paniku.

Lisice  - Sputnik Srbija
Priveden muškarac (34) zbog širenja lažne vesti o policijskom času od 24 sata

„Poslali smo poruku da bismo došli i do one grupe građana koji ne gledaju televiziju i koji nemaju internet i to im je osnovni način komunikacije. Cilj nije bio širenje panike, već da oni koji nisu bili informisani ili nisu shvatili ozbiljnost, na ovaj način dobiju poruku“, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je „mala verovatnoća da će bilo koji grad biti pošteđen ako budemo nastavili da se ovako ponašamo“.

Poruka je sadržala tačnu informaciju, i ona je smernica da se ponašamo u skladu sa stručnim standardom, rekla je dr Ivana Stašević Karličić, rukovodilac kol centra za psihološku podršku. Dodala je da poruka nije imala za cilj da nekog uplaši, niti je to mogla.

U „Narodnom frontu" sedmoro zdravstvenih radnika zaraženo, 30 izolovanih

Dr Kisić Tepavčević je rekla da izvestan broj zdravstvenih radnika jeste oboleo, ali da trenutno ne može da kaže koji je taj broj.

„Prioritet nam je da se odmah prepoznaju svi zdravstveni radnici koji su bili izloženi i koji su prenosioci. Nije bilo slučajeva prenošenja sa zdravstvenog radnika na pacijente“, rekla je Kisić Tepavčević.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICEpidemiolog dr Predrag Kon
Srbija: Još petoro preminulih, 160 novoobolelih - ukupno 1060 - Sputnik Srbija
Epidemiolog dr Predrag Kon

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je procenat zdravstvenih radnika među obolelima bio oko sedam odsto, ali je taj presek rađen kada smo imali 188 obolelih.

„U porodilištu Narodni front zaraženo je sedmoro zdravstvenih radnika, još 30 je imalo simptome i oni su u izdvojeni i testirani i čekamo rezultate“, rekao je Kon.

Ne možemo da prognoziramo koliko će biti obolelih u Srbiji

Lekari nisu hteli da iznose predikcije koliko bi moglo da bude obolelih.

Virus korona, koji izaziva bolest kovid 19, pod mikroskopom - Sputnik Srbija
U Srbiji pokrenut sajt putem kog je moguća samoprocena na infekciju virusom korona

„Dosadašnji podaci pokazuju da je moglo i gore, ali i da je moglo mnogo bolje“, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Predikciju bismo mogli da uradimo ako bismo znali koliko nas neće poštovati mere, dodala je ona.

Dr Predrag Kon rekao je da je ovo prvi dan da imamo 160 obolelih, ali smo povećali broj testiranja.

„Ako iz dana u dan krene da raste, to pokazuje pogoršanje situacije. Sutra izlazimo iz četvrte nedelje, ne možemo da znamo koliko smo uspeli da usporimo rast. Ovo što se pokazuje sada, znači da nam nije uspelo da zaustavimo i dobro usporimo krivu broja zaraženih. Koliko će biti obolelih zavisi od samog virusa i od frekvencije kontakata. Ako ih nema, onda virus ne može da opstane“, rekao je dr Kon.

Kon: I dalje sam umereni optimista

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je i dalje umereni optimista.

„Ljudi moraju da shvate da sve zavisi od toga da li će biti u kontaktu sa drugima. I sa ovim podacima sam i dalje umereni optimista. Nije dobro što je broj pozitivno testiranih skočio na 160, plašim se sutrašnjeg dana, ali i dalje sam umereni optimista. Ako ne budem, ja ću to i reći“, rekao je dr Kon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala