Patrijarh pozvao građane da slušaju savete stručnjaka

© Sputnik / Dejan SimićPatrijarh Irinej i Aleksandar Vučić
Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh SPC Irinej pozvao je vernike i sve građane Srbije, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da budu disciplinovani i slušaju savete stručnjaka po pitanju koronavirusa i istakao da jedino tako možemo da pobedimo to veliko iskušenje.

Patrijarh je kazao da koronavirus hara po čitavom svetu i da će SPC dati svoj doprinos u borbi sa tom bolesti.

„Ako se bude slušalo šta kažu stručnjaci onda će to imati svog efekta. I mi kao Crkva učinićemo sve da našem narodu predstavimo strahotu koju može ovaj virus da izazove“, naveo je Irinej.

Kako je rekao, koronavirus još nije dostigao svoj vrhunac, ali je na putu i da ga možemo zaustaviti samo disciplinom i slušanjem stručnjaka.

Patrijarh je pozvao crkvu i sve verne da budu disciplinovani i da prihvate sve što se predlaže, u svom ličnom interesu.

Život je nešto najveće i najvažnije u našem bitisanju. Taj dar božji moramo čuvati. Mi ćemo se moliti Bogu, jer verujemo da molitva može mnogo da pomogne“, rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je istakao da će i u samoj Crkvi biti sprovedena disciplina, što će, uveren je, imati efektat i značaj.

„Ostaje da budemo disciplinovani, da slušamo šta se predlaže. To je jedini način da se odupremo ovom velikom iskušenju“, rekao je patrijarh Irinej.

Državni vrh o koronavirusu

Razgovor sa poglavarom SPC jedan je u nizu današnjih sastanaka predsednika Republike, pre nego što u 20 sati, kako je najavljeno, saopšti koje će mere preduzeti, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, a u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Nakon sastanka sa patrijarhom, a pre obraćanja javnosti, predsednik će od 19 sati predsedavati sastankom Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica po privredu, a zatim će se obratiti javnosti.

Ranije danas, predsednik i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Takođe, Vučić je jutros u Beogradu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o saradnji i solidarnosti u borbi protiv koronavirusa.

Današnji niz sastanaka usledio je nakon što je Vučić sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije koronavirusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala