Nema zatvaranja škola zbog koronavirusa, fudbal bez publike

© Sputnik / Nataša MilosavljevićNova učionica
Nova učionica  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlagali smo da se zatvore škole i fakulteti zbog koronavirusa, ali je stav struke da to još nije potrebno. Upravo suprotno, stav struke je da bi to bilo kontraproduktivno, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je u konsultaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Vlada ponovo razmatrala odluku o zatvaranju škola i fakulteta zbog koronavirusa, ali da su stručnjaci ocenili kako to ne bi bilo dobro.

„Ne bi se garantovalo da bi deca ovako daleko od raspusta sedela kod kuće u izolaciji. Ne bi se sakupljali u školama, već na nekim drugim mestima i ne bismo ništa pametno i pozitivno učinili ovom merom“, rekla je Brnabić, koja je dodala da je politički stav bio da škole prekinu da rade, ali da su stručnjaci drugačijeg mišljenja.

„Molim sve roditelje i nastavnike, direktore škola, sve zaposlene u obrazovanju da razumeju i da svi slušamo stručnjake. Moguće je da će se ovo promeniti, ali nam je u ovom trenutku svaki dan važan i najpametnije nam je da dobijemo svaki dan jer imamo mnogo manju kontrolu ako deca nisu u školama i mladi nisu na fakultetima“, rekla je Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da „nemamo situaciju nekog porasta respiratornih infekcija u školskim kolektivima, to je pokazatelj da nema prenošenja“.

Obraćanje epidemiologa Predraga Kona nakon sastanka - Sputnik Srbija
Epidemiolog Predrag Kon objasnio koliko dugo može da traje epidemija koronavirusa

„Svi ovi podaci koji su dobijeni od naših kolega iz Kine da deca ne obolevaju i da imaju bolest asimptomatski“, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je rekao da će struka doneti odluku o zatvaranju škola i vrtića, kada za to bude bilo potrebe.

On je dodao da razume strah roditelja, naročito njihovu zabrinutost, i da je najlakše doneti odluku o prekidu rada školskih kolektiva kada je pritisak najveći, a najteže je, kako kaže, pravovremeno doneti takvu odluku.

„Mogu da vam obećam da ćemo takvu odluku predložiti ako budemo imali pokazatelje da je takva odluka potrebna“, kazao je Kon i dodao da će struka momentalno reagovati ako primeti da se nešto naglo menja.

Kako je rekao, deca nisu prenosioci i to su naveli i lekari iz Kine s kojima su danas razgovarali.

Bez publike na fudbalskim utakmicama

Brnabić je rekla da će Vlada Srbije doneti odluku da se fudbalske utakmice u zemlji igraju bez prisustva publike.

„Moja molba i u konsultaciji s stručnjacima je bila da, ipak, ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama. Svi su se složili sa mnom i danas ćemo na sednici Vlade doneti odluku da zabranjujemo publiku na fudbalskim utakmicama“, rekla je Brnabićeva nakon sastanka sa stručnjacima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala