Zemljotres spada u kategoriju katastrofalnih — nema opasnosti po Srbiju

© AP Photo / Hektor PustinaVatrogasci stoje pored oštećene zgrade nakon zemljotresa magnitude 6,4 u Draču
Vatrogasci stoje pored oštećene zgrade nakon zemljotresa magnitude 6,4 u Draču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemljotres koji je pogodio Albaniju bio je izuzetno jak, a magnituda 6,4 je magnituda koja spada u kategoriju katastrofalnih zemljotresa, kaže za Sputnjik Miodrag Petrović, dežurni seizmolog Republičkog seizmološkog zavoda.

„Posledice u samom epicentralnom području nisu toliko katastrofalne u odnosu na magnitudu zemljotresa koji se dogodio, s obzirom na to da je žarište u moru. Međutim, već u priobalnom delu, što se i vidi na snimcima na televiziji, ima dosta ruševina i nažalost, broj poginulih koji se pominje, verovatno će biti promenjen, u smislu da će biti povećan“, ocenjuje Petrović.

Na teritoriji Srbije se zemljotres osetio „čulno“ u smislu podrhtavanja i to su građani osetili ne samo na teritoriji naše zemlje, već i u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Po građane Srbije ne postoji opasnost od ovog zemljotresa i posledica u našoj zemlji nema, osim toga što su se građani uznemirili, napominje naš sagovornik.

„Zemljotres se osetio svuda, i u Beogradu i u novom Sadu. Zavodu se javlja veliki broj građana iz Beograda, pogotovo onih koji stanuju na višim spratovima, što je i normalno, s obzirom na spratnost i ponašanje zgrada u kojima živimo“, ukazuje Petrović.

Nakon glavnog zemljotresa dogodila se čitava serija zemljotresa, dodaje dežurni seizmolog, koji su takođe mogli da se osete u pojedinim delovima Srbije.

„Na teritoriji Srbije su ti intenziteti mogli da budu do 4, eventualno do šest stepeni u nekim južnim delovima zemlje. Upravo sada zapravo imamo čitavu seriju potresa i oni se očekuju i tokom dana. Međutim, to su sve zemljotresi slabiji od onog koji se dogodio. U narednom periodu, satima, danima i mesecima, kako vreme bude prolazilo, desiće se veliki broj generisanih zemljotresa koji neće biti osetni, dakle, čulnog osećaja neće biti“, objašnjava Miodrag Petrović.

Dramatične vesti iz Albanije pratite na Sputnjiku iz minuta u minut.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala