Pašinjan poziva sve političke snage u zemlji na dijalog

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je sve političke snage u zemlji da prekinu s protestima i da počnu pregovore. On je objavio da se prekidaju protesti njegovih pristalica i pozvao je opoziciju da učini isto.
„Hajde da počnemo dijalog! “, rekao je Pašinjan.

On je prethodno tokom dana dva puta predvodio svoje pristalice na ulicama Jerevana, a zajedno sa njim bili su i njegova supruga i deca, a bilo je pojačano i prisustvo policije.

Nakon toga objavio je da se prekidaju protesti njegovih pristalica i da očekuje da to uradi i opozicija.

Jermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči samog premijera o ruskim raketama „Iskander“.



Podsetimo, Pašinjan je u intervjuu za izdanje 1in.am govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Hačatrjan je ismejao tu njegovu izjavu, dodajući da je to neozbiljno.

Zvaničnik vojske je smenjen, a isto je predloženo i načelniku Generalštaba.

Međutim, jermenska vojska je danas izašla sa saopštenjem u kojem se traži ostavka Pašinjana, što je premijer protumačio kao pokušaj državnog udara i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice.

U Generalštabu, naime, smatraju da političko rukovodstvo zemlje vodi državu u opasnom pravcu.

U isto vreme i opozicija je podigla barikade i „ulogorila se“ ispred parlamenta. Oni nisu raspoloženi za razgovor sa vlastima i zahtevaju Pašinjanovu ostavku.

Opozicija je saopštila da će o situaciji u zemlji razgovarati s predsednikom zemlje Armenom Sarkisjanom i da su uputili delegaciju.

„Šaljemo delegaciju kod predsednika“, rekao je predstavnik opozicione stranke „Dašnakcutjun“ Išhan Sagateljan na mitingu ispred parlamenta.

Istovremeno se oglasilo i jermensko Ministarstvo odbrane porukom da će oružane snage u potpunosti ispunjavati svoje obaveze u vezi sa zaštitom granice i osiguranja bezbednosti države.

„Vojska je apolitična struktura i bilo kakav pokušaj uvlačenja Oružanih snaga u ove ili one političke procese je nedopustiv. Bilo kakav pokušaj tog tipa ugrožava bezbednost i stabilnost Jermenije“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala