Amerikanci kupuju puške, skladište hranu, toalet papir, gorivo i keš — izbori kao nuklearni rat

Pratite nas
Umesto donošenja odluke kome će podariti glas na predstojećim predsedničkim izborima, mnogi Amerikanci poslednjih nekoliko dana provode u agoniji i šoping groznici. Scene, koje prenose tamošnji mediji, više podsećaju na pripremu za nuklearni rat ili prirodnu katastrofu nego na finale izbornog procesa.

Tabita Konvers se tiho pripremala za izborni dan skladišteći u svom podrumu konzerviranu hranu, toalet papir i druge osnovne namirnice. Čak je i supruga nagovorila da za svaki slučaj kupi lovačku pušku.

Ko zna šta još može da se desi?

Poput miliona Amerikanaca, i ona se plaši nasilja za koje stručnjaci kažu da može biti prateći efekat ovogodišnjih predsedničkih izbora. U godini koju su poharali pandemija smrtonosnog virusa korona i požari katastrofalnih razmera, a koju su obeležili nasilni protesti za ljudska prava i zapaljiva predizborna retorika – ko zna šta se još može desiti.

Vodeći se tom logikom, Amerikanci su najpre pohrlili u prodavnice oružja i municije. Prodaja je rekordno skočila

Tramp i Bajden - Sputnik Srbija
Bajden ili Tramp: Amerika danas bira predsednika

„Oni čak ni ne znaju proces. Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim“, rekao je Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja, za Skaj njuz, pokazujući na praznu vitrinu u kojoj se, kako kaže, inače nalazi „stotinak pušaka“.

Građani Mičigena, ključne „kolebljive“ države, tzv. sving države, za koju se ne zna pouzdano za kog kandidata će glasati, prednjače u naoružavanju zbog straha od građanskih nemira u slučaju spornog izbornog rezultata. Ali, Mičigen, ima i razlog više – ta država pokazala se i kao žarište domaćih militantnih aktivnosti.

Oružje i hrana nisu dovoljni

Talas panike odbacio je Amerikance i do bankomata. Iako bankari savetuju da se ne donose ishitrene finansijske odluke – gomilanje keša ipak deluje kao razumno rešenje za pojedine građane SAD. S druge strane, u strahu od nestanka struje, sve više kupuju uređaje koje rade na gas, a samim tim gomilaju i plinske boce u svoje ostave.

Mnogi su otišli i korak dalje – pobegli su iz svojih gradova u udaljena, manje naseljena područja, dok su se neki odlučili za još sigurniju varijantu i obezbedili sebi prave pravcate bunkere.

Oni koji su ostali u svojim domovima preduzimaju sve da ni po čemu ne budu upadljivi – političke nalepnice i transparente uklanjaju sa svojih automobila i kuća, a dvorišni znakovi sa imenima i parolama predsedničkih kandidata završavaju u smeću.

Oni koji imaju sopstveni biznis, prodavnice, barove ili restorane, takođe preduzimaju posebne mere kako bi obezbedili svoje lokale tokom izbornog dana i onoga što može uslediti kasnije.

Svi mračni scenariji

Uzavrela atmosfera pred izbore dovela je do toga da građani SAD očekuju nekoliko scenarija u slučaju spornih rezultata i svi su mračni.

Prema navodima američkih medija, ukoliko jedan od predsedničkih kandidata ne želi da prizna poraz, može doći do protesta, a oni lako mogu prerasti u nasilne. Građani, pak, strahuju da bi to moglo dobiti i dimenzije građanskog rata

Neredi u Mineapolisu - Sputnik Srbija
Strategija haosa ko god da pobedi: Antifa objavila vodič o neredima u Americi /foto/

U prilog tome ide i nedavna objava samoprozvanog „Decentralizovanog anarhističkog kolektiva“ povezanog sa Antifom. Ta organizacija je na Tviteru podelila mnoštvo uputstava koja pokrivaju sve aspekte nasilnih protesta, od  prve pomoći demonstrantima do saveta  kako sanirati  uobičajene povrede od policijskog oružja, pa čak i kako najefikasnije lečiti rane od metka.

Ipak, sudeći po pripremama građana, kao da sledi smak sveta.

Vodeći predsednički kandidati, republikanac Donald Tramp i demokrata Džo Bajden, izgleda, nemaju nikakve šanse na ovim izborima, strah i konzumerizam definitivno su odneli ubedljivu pobedu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala