Jermenski premijer: Ne može biti primirja dok Turska ne bude uklonjena iz južnog Kavkaza

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da Turska direktno učestvuje u borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu. Prema njegovim rečima, primirja ne može biti dok Turska ne bude izbačena iz regiona južnog Kavakaza.

Pašinjan je u intervjuu za kanadski list „Gloub“ rekao i da saveznici Turske u NATO treba da objasne zašto turski avioni F-16 otvaraju vatru u Karabahu i ubijaju civile.

Prema njegovim rečima, oružane snage Turske direktno učestvuju u borbenim dejstvima u Karabahu, kao i da se „teroristi s Bliskog istoka prebačeni u region bore na strani Azerbejdžana a pod pokroviteljstvom Turske“.

„Kako bilo ko može da predlaže Jermeniji da bez zaštite ostavi stanovništvo Nagorno-Karabaha da se suoči sa teroristima i ekstremistima. Primirje je moguće samo ako Turska bude izbačena sa Južnog Kavkaza“, rekao je jermenski premijer.

On je u intervju rekao i da pozdravlja poziv za prekid vatre koji su uputili predsednici Rusije, SAD i Francuske, ali i da osuđuje stav turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je taj poziv odbacio.

Premijer je dodao i da podržava stalni kontakt sa Rusijom a da, prema njegovom mišljenju, ponašanje Turske „predstavlja problem za celu međunarodnu zajednicu“.

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala