Jermenija: Moguće zaključivanje vojno-političkog saveza sa Karabahom

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerevan
Pogled na Jerevan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider vladajuće frakcije jermenskog parlamenta Moj korak Lilit Makunc saopštila je da se u Jerevanu razmatra mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom.
„U trenutnoj situaciji, paralelno sa događajima koji se odvijaju aktivno se razgovara o našim mogućim srazmernim koracima, konkretno, o zaključivanju vojno-političkog saveza sa Arcahom (Nagorno-Karabah)“, napisala je Makuncova na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su oružane snage Jermenije grantirale naselja na kontakt liniji u Karabahu. Prema tim podacima ima civilnih i vojnih žrtava. Kako je navelo jermensko Ministarstvo odbrane, Karabah je „bio izložen vazdušnim i raketnim napadima“.

U Jerevanu su izjavili da je Baku „krenuo u ofanzivu“ u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopšteno je da su mirna naselja, uključujući glavni grad Stepanakert, bila podvrgnuta artiljerijskom granatiranju, a vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije. Kasnije je u Karabahu proglašeno vanredno stanje i mobilizacija.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, najavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala