Mediji: Zapadne obaveštajne službe optužuju Kinu da je uništavala i krila podatke o virusu korona

© REUTERS / Aly SongSlužbe bezbednosti sa zaštitnim maskama u gradu Vuhanu, Kina
Službe bezbednosti sa zaštitnim maskama u gradu Vuhanu, Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je namerno krila ili uništavala dokaze o izbijanju epidemije virusa korona, prenosi RIA pisanje australijskog lista „Dejli telegraf“. List se poziva na dokument koji su sačinile obaveštajne službe pet zemalja – SAD, Australije, Novog Zelanda, Kanade i Velike Britanije, poznatije kao klub „pet očiju“.

U dokumentu se tvrdi da je Kina, „izlažući druge zemlje opasnosti“, krila informacije o virusu korona, sileći lekare koji su delili informacije o virusu ili da ćute ili da „nestanu“.

Takođe se tvrdi da je zvanični Peking uništavao dokaze o postojanju virusa u laboratorijama i odbijao da stavi na raspolaganje bomaterijal naučnicima koji su radili na vakcini.

Prema dokumentu, Kina je još početkom decembra imala dokaze o prenošenju virusa među ljudima, ali je to „negirala do 20. januara“.

I Svetska zdravstvena organizacija je takođe negirala tu informaciju bez obzira na strahovanja koja su još 31. decembra iznele vlasti Tajvana, navodi se u članku.

SZO je, inače, saopštila je da svi dokazi upućuju na to da su novi virus korona preneli slepi miševi u Kini krajem prošle godine i da nije nastao u laboratoriji.

U dokumentu na koji se poziva „Dejli telegraf“ tvrdi se da je Nacionalni zdravstveni komitet Kine 3. januara naredio da se unište uzorci virusa korona i da se ne objavi infomacija u vezi sa bolešću.

Pominje se i grupa naučnika na čelu sa Ši Čenli iz Instituta za virusologiju u Vuhanu. Navodno su upravo oni u pećini Junan pronašli uzorke koronavirusa kod kojih je utvrđena neverovatna genetska sličnost sa kovidom 19.

Takođe su pronađena istraživanja te grupe naučnika u vezi sa sintezom o neizlečivom virusu korona kod slepih miševa.

Kako se tvrdi u dokumentu kada je Ši saznala o izbijanju epidemije virusa korona, ona prvobitno nije mogla da spava strahujući od toga se infekcija proširila iz njene laboratorije, ali se potom smirila kada je utvrdila da se genom koronavirusa ne podudara sa onim virusima koje je ona izučavala.

Američka TV stanica Foks njuz objavila je, pozivajući se na visoko rangiranog zvaničnika SAD, da se ovaj dokument u potpunosti poklapa sa onim do čega je došla američka obaveštajna služba.

Autori dokumenta navode da među obaveštajnim službama pet zemalja postoje i neka neslaganja. Tako, na primer, Australija smatra da je izvor zaraze, kako je saopštila i Kina, pijaca u Vuhanu, dok američke obaveštajne službe za sada nisu izašle sa svojom pretopstavkom ali sve manje podržavaju prvobitnu teoriju.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u više navrata isticalo da je Kina od samog početka zastupala otvoren i odgovoran stav o objavljivanju svih podataka o epidemiji koronavirusne infekcije.

Pandemija virusa korona

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je korona virus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim virusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala