Pandemija — druga renesansa za švercere

CC0 / Pixabay / Sirovo meso može biti izvor mnogih bakterija...
Sirovo meso može biti izvor mnogih bakterija... - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vreme pandemije virusa korona pokazalo se da pouzdanost nema cenu, a da se cenkanje može platiti zdravljem. Pojedinci, skloni lakoj zaradi, ovo vreme koriste da nađu načine da vam za manje novca zbog privremene nestašice prodaju nešto što vas na kraju može skupo koštati.

Najporaznije je što je u sive tokove ušla čak i trenutno najpotrebnija roba na svim svetskim tržištima, a „lovci u mutnom“ svoju dobit stavljaju iznad opšteg zdravlja, piše portal „Buka“.

Prodaja maski pod falsifikovanim licencama

U jeku pandemije, osim fizičkog distanciranja, jedina zaštita u koju možete biti sigurni su maske. Posle kratkotrajne nestašice širom sveta, tržišta su ubrzo bila preplavljena raznim sumnjivim oglasima za kupovinu zaštitnih maski. Neke od njih daju minimalnu zaštitu, ali mnoge su i velika opasnost.

Najopasnije su one koje se, kako se navodi, pod falsifikovanim licencama prodaju neretko i zdravstvenim ustanovama. U Turskoj je policija u jednoj akciji zaplenila više od milion maski koje su na sebi imale oznake da su proizvedene od strane najvećih proizvođača medicinske opreme, a zapravo su ti sertifikati proizvod „foto-šop“ manipulacije.

CC0 / Unsplash / Interpol je upozorio da razmere prevara sa lažnim zaštitnim maskama dostižu višemilionske iznose.
Pandemija — druga renesansa za švercere - Sputnik Srbija
Interpol je upozorio da razmere prevara sa lažnim zaštitnim maskama dostižu višemilionske iznose.

Britanski „Independent“ je objavio da je Interpol upozorio da razmere prevara sa lažnim zaštitnim maskama dostižu višemilionske iznose. Hirurške maske moraju da budu proizvedene u pogonima posebno prilagođenim za to, tačno propisane debljine i sastava.

One koje dolaze sa crnog tržišta i nisu proizvedene u kontrolisanim uslovima, za one kojima je ispravna zaštita neophodna i najpotrebnija — medicinskom osoblju, mogu biti dodatni rizik jer nisu napravljene od odgovarajućih materijala, niti u sterilnom okruženju. I što je najopasnije, ne mogu da garantuju da će sprečiti da virusi ili bakterije prodru u disajne puteve.

Švercuje se i duvan

Pošto virus korona najviše pogađa respiratorne organe, stručnjaci širom sveta apeluju i da se prestane sa pušenjem. Ipak, ljudi se jednostavno ne odriču te navike, pa je sa pandemijom i šverc duvana počeo da cveta. Iako se preprodavci sa punim kesama rezanog duvana, mašinicama i filterima za savijanje, ne mogu više sresti na ulici, upućeni dobro znaju gde treba da odu da bi nabavili duvan ili motane cigarete.

CC0 / Pixabay / U švercovanim cigaretama pronađeni su arsenik, pesticidi, pa čak i otrov za glodare.
Pandemija — druga renesansa za švercere - Sputnik Srbija
U švercovanim cigaretama pronađeni su arsenik, pesticidi, pa čak i otrov za glodare.

Pod parolom „čist duvan“, pušačima se nude duvanske smese u kojima ima svega i svačega. Zaplenjeni švercovani rezani duvan, kao i cigarete neretko se analiziraju, pa je u jednoj smesi pronađena velika količina buđi, u drugoj koncentracija katrana koja je i dva do tri puta veća nego u klasičnim cigaretama, a u trećim amonijak.

Alarmantno je i ono što je nađeno u ilegalnom duvanu u Velikoj Britaniji — naučnici koji su se bavili analizom zaplenjenih smesa, pronašli su supstance pravih otrova: arsenika, pesticida, pa čak i otrova za glodare.

Virus kovid 19 napada prvenstveno disajne organe, a imajući u vidu da su cigarete već ionako ogroman problem, iracionalno je dodatno igranje sa smesama proizvedenim u potpuno nekontrolisanim uslovima.

Aktivni i šverceri hrane

Praskozorje epidemije dovelo je do pustošenja rafova i velikih i malih marketa, a panična kupovina otvorila novi prozor za dodatnu zaradu, možda u poslednje vreme pritajenih krijumčara — švercera hrane.

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaŠverceri prodaju meso koje je i više od 10 godina staro.
Pandemija — druga renesansa za švercere - Sputnik Srbija
Šverceri prodaju meso koje je i više od 10 godina staro.

Hrana i brojne namirnice koje se proizvode u improvizovanim laboratorijama i koje mogu da se nađu kod švercera, neretko su stare i po više od deceniju, što je posebno opasno u vreme epidemije, kada imunitet treba da bude jak. Ipak, to nije sprečilo da samo nekoliko sati praznih rafova iz zaborava izvuku ilegalne prodavce mesa, koje osim što je staro više od 10 godina, često je i modifikovano, pa predstavlja „Pandorinu kutiju“ za brojne digestivne i druge zdravstvene tegobe.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala