Niko nije nedodirljiv: Korona udarila i na proizvođače zlata

CC0 / piksabej / Zlato
Zlato - Sputnik Srbija
Pratite nas
Redukovanje avio-saobraćaja zbog pandemije virusa korona nanelo je ozbiljan udarac svetskim proizvođačima zlata. Kompanije nisu u mogućnosti da prevezu sirovine iz nalazišta do fabrika za čišćenje i izdvajanje čistog zlata, saopštio je „Blumberg“.
„Metal se obično prevozi redovnim letovima. Međutim, od pojave pandemije prinuđeni smo da tražimo alternativne načine za isporuku sirovina fabrikama za obradu zlata širom sveta“, rekao je generalni direktor najveće kompanije za proizvodnju zlata „Njumont majnin“ (Newmont Mining) Tom Palmer.

Prema njegovim rečima, kompanija je prinuđena da iznajmljuje avione zajedno sa drugim proizvođačima kako bi prevezli teret. Situacija se zakomplikovala jer su fabrike za preradu zlata u SAD i Evropi počele da uvode karantin zbog virusa korona.

Kompanija „Njumont majnin“, koja sarađuje sa fabrikama u Švajcarskoj, morala je preusmeriti sirovine u australijsku kovnicu u Pertu, koja ima sopstvene fabrike za preradu metala.

Australijska strana se složila da primi metal, i sada očekuju sirovine „Njumonta majnin“ iz Perua, Surinama i Gane.

Cene zlata, koje investitori tradicionalno doživljavaju kao najsigurnije sredstvo za ulaganje, rastu usled ekonomske krize, izazvane virusom korona. Na Čikaškoj berzi cena zlata 14. aprila dostigla je nivo iz 2012. godine – 1.785 dolara po unci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala