Naučnici objasnili kako virus korona utiče na srce

© Fotolia / Bits and SplitsProblemi sa srcem
Problemi sa srcem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Virus korona može negativno da utiče na rad srca, saopštili su američki naučnici čije je istraživanje objavljeno na portalu „Medikal ekspres“.

Eksperti Fonda za medicinsko obrazovanje i naučna istraživanja „Mejo“ istakli su da se smanjenje srčane funkcije primećuje u težim fazama bolesti. Kod određenog broja pacijenata te promene su posledica upale, a kod drugih pacijenata nastaju zbog prisustva KOVID-19 u srčanom mišiću.  

Prema podacima istraživača, kod zaraženih osoba pojavljuju se dva problema povezana sa radom kardiovaskularnog sistema: zatajenje srca i aritmija. Ona može da bude izazvana neželjenim dejstvima lekova koji su uzimani za lečenje koronavirusne infekcije.

Internet tokom korone - Sputnik Srbija
Ruski lekar otkrio koje je najmoćnije oružje u borbi protiv korone

Naučnici još uvek nisu uspeli da pronađu tačne podatke o tome da li slični preparati mogu da ispolje negativan efekat na rad srca i preporučuju pacijentima da nastave sa primenom lekova, ukoliko im lekar nije rekao drugačije.

Pandemija virusa korona

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju.

Širom sveta od novog korona virusa obolelo je više od 1,5 miliona osoba, preminulo je više od 88 hiljada, a ozdravilo je oko 330 hiljada ljudi, prenosi sajt „Vorldometers“.

Na teritoriji Rusije je do sada registrovano 10.131 slučaj zaraze u 81 regionu, dok je preminulo 76 pacijenata. Ozdravilo je 698 ljudi.

U protekla 24 časa u Rusiji je zabeleženo 1.459 novih slučajeva virusa korona, dok je 13 pacijenata preminulo i 118 ozdravilo, saopštio je ruski operativni štab za borbu protiv širenja virusa korona.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala