Si Đinping upozorio na drugi talas kovida 19, Kina donosi nove mere

© AP Photo / Xie HuanchiSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping upozorio je na nove teškoće i izazove i rizik od drugog talasa zaraze. Kina zbog toga uvodi nove mere.

Si Đinping je u sredu na sednici vrhovnog tela Kineske komunističke partije - Stalnog odbora politbiroa - rekao da se usled rastućih pritiska na svetsku ekonomiju nestabilni i nesigurni faktori povećavaju, prenosi Rojters.

„Nove teškoće i izazovi su se pojavili zbog obnove i pokretanja rada u Kini i ekonomskog i društvenog razvoja“, rekao je Si.

On je tražio od nadležnih da pažljivo nadgledaju uvezene slučajeve iz inostranstva i spreče izbijanje novog talasa u zemlji.

Nove mere zbog prenosilaca virusa koji nemaju simptome

Kina, u kojoj je epidemija korona virusa prošla, donela je nove mere kako bi sprečila da prenosioci virusa bez simptoma izazovu drugi slučaj infekcije.

Iako broj novozaraženih opada od vrhunca u februaru, kada je Kina izolovala nekoliko gradova, vlasti pozivaju na kontinuiran oprez zbog straha od novog talasa zaraze.

Od 63 nova slučaja, 61 su putnici koji dolaze u Kinu iz inostranstva.

Osim importovanih slučaja, briga kineskih vlasti su i slučajevi koji nemaju simptome, ljudi koji prenose virus, a nemaju nikakve kliničke simptome kao što su temperatura ili kašalj.

U sredu je prijavljeno 56 novih asimptomatskih slučajeva, pa je ukupan broj takvih slučajeva, koje kineski mediji zovu i „prećutni prenosioci“, porastao na 657, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Zbog toga su donete nove mere. Zdravstvene ustanove moraju da prijave asimptomatske slučajeve u roku od dva sata od otkrića. Lokalne vlade moraju onda da identifikuju sve poznate bliske kontakte u roku od 24 sata.

Asimptomatski pacijenti biće smešteni u kolektivni karantin 14 dana i računaće se kao potvrđeni slučajevi ako počnu da pokazuju simptome. Takođe, u dvonedeljnom karantinu će biti i njihovi bliski kontakti.

Početkom nedelje pojavila se i nova funkcija na mobilnoj platformi „Vičet“, koja omogućava ljudima da provere da li su ikad sedeli u vozu ili avionu pored nekog asimptomatskog prenosioca virusa koji je kasnije postao potvrđen slučaj.

Kineske zdravstvene vlasti ranije su upozorile da će oko dve trećine asimptomatskih pacijenata kasnije razviti simptome infekcije virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala