Severnokorejski lekari: Nije registrovan nijedan slučaj zaraze Kovidom-19

© Kin CheungPjongjang
Pjongjang - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekari Severne Koreje saopštili su da u toj zemlji nije registrovan nijedan slučaj zaraze novim virusom korona, prenosi agencija „Frans Pres“, pozivajući se na predstavnika Centralnog štaba za hitnu borbu protiv infektivnih bolesti Demokratske Narodne Republike Koreje.
„Sproveli smo preventivne i naučne mere, kao što su provere i karantin za sve koji su ušli u našu zemlju, kao i detaljnu dezinfekciju sve robe. Pored toga, zatvorili smo granice i blokirali sve morske i vazdušne puteve, istakao je izvor „Frans Presa“.

U februaru je južnokorejski list „Čunan Ilbo“ objavio, pozivajući se na izvor u Severnoj Koreji, da je u toj zemlji evidentiran prvi slučaj zaraze Kovidom-19.  Prema pisanju lista, prvi oboleli je bio stanovnik Pjongjanga, koji se vratio iz Kine, mada ova informacija nije zvanično potvrđena.

Ranije je i list „Fajnenšl Tajms“, pozivajući se na izvore, objavio da su se vlasti Severne Koreje proteklih nedelja nezvanično obraćale za pomoć „međunarodnim kontaktima“ da bi u zemlji proširile testiranje na virus korona.

© AP Photo / Jens MeyerZaštitne naočare i maska u doba korone
Severnokorejski lekari: Nije registrovan nijedan slučaj zaraze Kovidom-19 - Sputnik Srbija
Zaštitne naočare i maska u doba korone

Severna Koreja je krajem januara u okviru mera borbe protiv Kovid-19 faktički zatvorila granicu i saopštila o aktiviranju „vanrednog nacionalnog karantina“. U februaru je karantinski rok za strane državljanje, građane Severne Koreje koji dolaze iz inostranstva, kao i za one koji su kontaktirali s ovakvim ljudima produžen do 30 dana.

Severnokorejski mediji pozivaju građane da poštuju preventivne mere u javnom saobraćaju i da se drže na odstojanju od minimum jednog metra jedni od drugih. U školama širom te zemlje raspust je produžen na neodređeno vreme, a učenici moraju da ograniče svoje kretanje osim u slučaju krajnje potrebe.

Prema poslednjim podacima, u svetu je ukupno registrovano 936.204 obolelih od virusa korona, 194.578 osoba je izlečeno, a 47.249 je umrlo.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala