Nemački mediji: Korona izazvala kolaps američkog zdravstvenog sistema

© REUTERS / JEENAH MOONMedicinska sestra na klupi
Medicinska sestra na klupi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke bolnice rade na granici izdržljivosti u vreme pandemije virusa korona, dok ceo zdravstveni sistem doživljava kolaps, opisuje nemački „Velt“ situaciju u zdravstvu SAD.     
Lekar Šamit Patel iz Njujorka izrazio je bojazan da bi situacija u SAD uskoro mogla da postane slična onoj iz Italije, gde su lekari zbog velikog broja pacijenata prinuđeni da biraju koga da leče, a koga da puste da umre.

Prema njegovim proračunima, broj pacijenata od virusa korona po lekaru povećaće se u bliskoj budućnosti za dva ili tri puta. Doktorka hitne pomoći u Njujorku Kamini Dubaj ispričala je da se „nikada nije osećala tako očajno“.

Njujork - Sputnik Srbija
Njujork — grad duhova: „Amerika nepripremljena, ako ne platiš ratu, postaješ beskućnik“

Bolnice pri svemu tome ne dozvoljavaju doktorima da pričaju o poteškoćama s kojima se susreću kako bi sačuvale reputaciju. Neke klinike takođe zabranjuju nošenje medicinskih maski u zajedničkim prostorijima, kako bi se izbegao utisak velike virusne opasnosti.

Izdanje takođe ističe da u Americi nije problem samo nedostatak medicinske opreme, već i mesta za leševe. Oni su prvi put od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u situaciji da moraju da koriste hladnjače.

Ranije se saznalo da su medicinske radnike u Sjedinjenim Američkim Državama počeli da otpuštaju zbog priča o nedostatku opreme u bolnicama za lečenje pacijenata sa virusom korona. Rukovodstvo bolnica upozorava zaposlene da ne govore u javnosti o uslovima za rad, uključujući i o nedostatku zaštitnih maski, mantila, kreveta i aparata za veštačko disanje.

Pandemija virusa korona

Prema poslednjim podacima u svetu je do sada registrovano više od 859.431 slučaj obolelih od virusa korona, preminulo je više od 42.000 ljudi, a oporavilo se 178.000.

Broj zaraženih i dalje je najviši u SAD - preko 188.000, a sledi Italija sa 105.790Španija sa skoro 96.000 slučajeva. Najviše ljudi od posledica korona virusa umrlo je u Italiji, njih oko 12.500, dok je u Španiji preminulo 8.500, a u SAD oko 4.000 osoba. Francuska je postala treće evropsko žarište virusa korona. U utorak je u toj zemlji preminuo rekordan broj osoba od novog korona virusa - čak 49.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona Kovid-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala