Bugarski tužilac: Uvesti ratno stanje da se ne ponovi scenario iz Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSofija: Jasno je odakle dolazi inicijativa da se zatruju srpsko-bugarski odnosi
Sofija: Jasno je odakle dolazi inicijativa da se zatruju srpsko-bugarski odnosi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni tužilac Bugarske Ivan Gešev smatra da je u Bugarskoj potrebno uvesti praktično „ratno stanje“ u borbi protiv koronavirusa kako bi se sprečilo da se u toj zemlji ponovi scenario koji je već pogodio druge evropske zemlje.

U obraćanju članovima pravnog odbora bugarskog parlamenta on je rekao da je to, ma koliko izgledalo kao krajnja mera, jedini način da se spreči takav razvoj situacije, prenela je bTV.

„To se mora uraditi sada i odmah, a ne sutra, kada bude kasno. Smatram da treba preduzimati znatno radikalnije mere za zaustavljanje takvih scenarija koji se su se već desili u Evropi. Štete će biti. Ali, ne radi se samo o ekonomiji. Tri dana slušam – ekonomija, ekonomija, ekonomija, ali šta je ekonomija bez ljudi, bez naših roditelja. Ekonomija može da se obnovi, zemlja isto“, rekao je on.

Ukoliko se ne preduzmu ovakve mere, dodaje on, u Bugarskoj neće imati ko da izađe na glasanje, jer neće biti ljudi. Mere za koje se zalaže put je da se zaštite građani.

„Vreme za razgovor je isteklo. Potpuni karantin je uveden u Italiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Nećemo to moći da izbegnemo ako ne preduzmemo radikalne mere“ , zaključio je on.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov je, da podsetimo, prošle nedelje odbacio ideju o uvođenju ratnog stanja.

„Nikakvog ratnog stanja neće biti, nikavih tenkova na ulicama, ako bude potrebno vojska može da pomaže na graničnim prelazima, putevima, ali za sada to nije potrebno“, rekao je ministar.

U Bugarskoj je 67 osoba zaraženo koronavirusom, a dve osobe su preminule. Prošlog petka je uvedena vanredno stanje, a juče je Bugarska zatvorila granicu za građane iz 16 država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala